Замразяват цената на тока за бита. Парното и топлата вода поевтиняват средно с 3,5% от 1 юли. Това предвиждат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Проектът на регулатора на практика замразява цената на тока за бита.

Въпреки исканото от енергото увеличение с 20 на сто промяна в цената в Западна България не се предвижда.

Минимално поскъпване с под 1% се очертава за абонатите на ЕВН.

В Североизточна България пък ще има минимално поевтиняване на електроенергията - отново с по-малко от процент.

Заради по-евтиния природен газ парното и топлата вода за повечето топлофикации ще поевтинеят средно с 3,5 на сто.

В София се предвижда цената да падне с 4,5%. Окончателните цени ще станат ясни на 30 юни.

Разчетите на регулатора предвиждат също по-евтин ток за малките фирми. Малките фирми, които не са свободния пазар, ще плащат средно с 10 процента по-евтин ток. Най-голямо намаление се очертава за малкия бизнес на територията на „Енерго Про” - средно с 13 на сто.

Пекарна в Шумен все още не купува ток от свободния пазар. Собственикът изчислява, че след разходите за суровините сметките за ток са второто основно перо, от което зависи цената на продукцията. По-евтината енергия е добра новина за него, но засега няма да се усети от клиентите.

„Не би дало така сериозен ефект върху крайната цена на продукцията ни, но би ни позволило да насочим сили върху други пера, като инвестиции, и най-вече в разширяване на персонала, от което имаме голяма нужда”, отбеляза Алев Сабитов.

Поевтиняването на тока е косвен ефект от по-ниската цена на природния газ. Смъкването на тарифите за бизнеса обаче означава замразяване на цените за бита.

Докато регулаторът прави разчети за новите цени, кражбите на ток растат. Само в Западна България миналата година са регистрирани 6 хиляди кражби. От началото на 2016-а темпът расте.

За Алев подобни практики изкривяват пазара и създават нелоялна конкуренция. „Ние сме радетели за честна конкуренция и не гледаме с добро око на подобни практики”, категоричен е той.

В момента за нарушителите е по-изгодно да си платят глобата, отколкото тока. До месеци регулаторът ще е готов с нови правила и с 3 пъти по-високи санкции при доказана кражба.