Всеки десети зрелостник у нас тръгва към чужд университет.

Радина Михайлова учи медия мениджмънт в Холандия. Занимава с музикално продуцентство, а в свободното си време прави арт мебели. „Едно от нещата, които научих е, че хората трябва да се ценим. Излизайки от, от институцията училище в големия живот всъщност разбрах, че тук не е така, а там получавам точно това”, разказва Радина.

Кандидатите да учат извън България се увеличават, въпреки че броят на завършилите гимназия тази година е по-малък. От началото на 2015 просветното министерство е издало 6415 удостоверения на документи за следване в чужбина.

„По наши данни някъде с около 30% са се увеличили кандидатурите за Великобритания, за Дания с около 15%, за Холандия с около 30% също. Най-сериозно е нарастването на броя на кандидатурите за Германия”, каза Елизабет Тончева, директор на консултантска агенция за образование.

Младежите предпочитат чуждите университети, заради нисколихвените студентски заеми, стипендиите за отличен успех и спортни постижения, както и правото на работа за учещите.

„Те уважават хора, които се трудят и учат едновременно, и ни финансира самото правителство”, разказва още Радина. Тя обаче би се върнала в България. Казва, че според нея хората в чужбина търсят това, което липсва у нас, за да се опитат да го постигнат, когато се върнат.