Спонтанен протест с бдение със свещи имаше днес пред хотела на Вселенския патриарх Вартоломей I в столицата. Миряни и учени недоволстват от претенциите, които той отправи вчера – България да върне на Гърция светини, които не се ползват за богослужение.

Рано тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов отмени срещата си с Вартоломей Първи - недвусмислен знак, че е недоволен от поведението на госта.

Самият Вселенския патриарх приключи посещението си с посещение в Троянския манастир.Там той се въздържа от нови изявления.

Според Националния исторически музей (НИМ) претенциите на Вселенския патриарх за връщане свещени предмети в Гърция не са основателни.

В НИМ се съхранява значителна част от светините, към които изрази претенции Вселенския патриарх. Общият им брой е около 800, а сред тях са икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети. Някои от светините са изложени в експозицията "Българската автокефална архиепископия в Охрид".

Светините остават в нашата страна и всеки може да се докосне до огромната им историческа, духовна и художествена стойност в залите на Националния исторически музей.

Очаквайте продължение на темата и утре, в предаването "Тази сутрин".