Не плащаш глоби, не напускаш страната – такава идея дават от Реформаторския блок с промени в Закона за движение по пътищата. Причината е ниската събираемост на глобите – едва 9%.

Според данни на транспортната комисия през миналата година българите и румънците са дали най-много жертви по пътищата, сравнено с останалите европейски граждани – 95 загинали на 1 млн. жители. 

Снимка: bTV

За ограничаване на черната статистика се предлага глобата за превишаване на допустимата скорост с над 50 километра в час да скочи двойно и да стане 700 лв.

И още: при нарушения на пътя, да се свалят и регистрационните номера, като правилото да важи и за чужденците, които минават през страната.

Снимка: bTV

Идеята на законодателите е всички нарушители, сънародници или чужденци, да бъдат спирани на границата. Информацията за провиненията да се предава от КАТ до Гранична полиция.

Това е особено необходимо при гастарбайтерите, които се опитват да преминат през цялата територия на страната за няколко часа.

Същевременно през последните месеци бяхме свидетели и на много трагични инциденти с чужди граждани и мотористи.

Снимка: bTV

Статистиката стряскаща – за три години и половина, включително до средата на тази година, са станали 1800 катастрофи с участие на мотоциклетисти със 160 загинали и 1900 ранени.   

Вижте повече във видеото: