Новите, по-скъпи билети за градския транспорт в София, вече са отпечатани.

Еднократното пътуване от първи юни ще струва 1,60 лева.

Ако след тази дата имате карти, заредени на старата цена или талони за няколко пътувания от един лев, те могат да станат валидни, но с доплащане на разликата с новата цена.

Недоволството на столичани продължава.

Плащаме много, а не получаваме нищо, казва Валя Пенева.

Общината иска хората да използват карти за транспорт или талони за 10 пътувания.

„За всички пътници има алтернатива. 80% от пътуванията са с карти за градски транспорт. Цената на картите остава непроменена”, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В случай, че хората имат нужда от единични пътувания, могат да се възползват от далеч по-изгодния вариант с талоните, стойността на единия е 1,20 лв.

По-бързо въвеждане на билетната електронна система, поискаха междувременно от Реформаторския блок.

„Ако тикетсистемата се случи до края на годината, смятам, че това ще е достатъчен позитив за гражданите след вдигане на цената на билета”, коментира общинският съветник Стефан Марков от РБ.

Разпространението на отпечатаните нови билети вече е започнало.

Билетът поскъпва, но годишната карта за всички видове транспорт поевтинява от 500 на 365 лева.

Въвежда се и карта за метро плюс наземен транспорт. Тя важи за всички линии за един месец и струва 43 лева.

Съдът е залят с жалби срещу поскъпването на билета в София. Исковете са общо 42, събощава сайтът "Правен свят". Във всички се оспорва решението на Общинския съвет еднократният билет за пътуване да поскъпне с 60 стотинки от сегашния 1 лев.

По всички жалби ще бъде образувано едно дело, което ще се гледа от тричленен състав на съда. Не се предвижда обаче спиране на поскъпването, докато трае делото.

Междувременно сигналите за злоупотреби в Центъра за градска мобилност не спират. Един от тях дойде от инициативата "Спаси София", които наскоро съобщиха за фотоапарати, купени от общинското дружество на много по-висока цена от пазарната.

„В момента тече много голяма проверка, която аз назначих, за всички обществени поръчки”, посочи Фандъкова. Сметната палата също прави проверка.