Десетки жени, които се борят с рака на гърдата, са изправени пред риска да спрат скъпоструващото си лечение, защото то не се поема от Здравната каса. Пациентките твърдят, че Касата се бави неоснователно повече от половин година с осигуряването на лекарствата.

Диана Борлакова е само на 33, когато чува диагнозата рак на гърдата. Оттогава е на непрекъснато лечение вече 13 години. „За съжаление битките се водят заедно. Те са винаги и с болестта и с бюрокрацията, което ме лишава от възможността да насоча всичките си сили да се боря само с мисълта, че трябва да оздравея”, споделя Диана.

На този етап от заболяването единственото лечение, което дава резултат е така наречената таргетна терапия, която атакува болестта на клетъчно ниво и тя спира да се развива. Лекарствата, обаче, не се плащат от здравната каса и пациентите трябва сами да си ги купуват- по около 7 хиляди лева на месец.

„Представяте ли си моят вътрешен бунт с това, че знам, че има лечение, знам, че то действа, но не мога да си го позволя. И ако на този етап аз намирам формата да си купувам това лекарство мисля за всички останали хора, които не могат да го направят. И просто си гаснат бавно”, допълва тя.

От миналата година Касата плаща за същата терапия при рак на бъбреците и панкреаса.

Пациентите обвиняват касата, че бави неоснователно включването и на лекарствата за рак на гърдата, плащани от обществения фонд. От здравната институция отговориха, че забавяне няма и всички срокове са спазени. Решението предстои да се вземе от надзорния съвет другата седмица. Лекарствата биха стрували около 730 хиляди лева до края на годината.

„И считам, че ще бъде взето такова решение, колкото и както и да струва това”, смята Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

„Всеки ден, за човекът с онкологично заболяване е фатален. Не знам как тези хора си затварят очите вечер, заспиват с чита съвест, пергръщат си децата, майките, бащите, като знаят, че с пренебрегването на едно такова лекарство осъждат на смърт хиляди хора. Утре може да са те. Тези хора нямат ли страх от Бога?”, пита се Диана.