Накарала съм всички общински имоти да се актуват. Ще разгледаме всички поземлени имоти. Имаме съмнения, че схемата за придобиване на общински земи, разкрита от bTV, е приложена и за други терени.

Това каза новият кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

От два дни събираме необходимите документи и ще заведем дело за възвръщане на земите, каза Иванчева. Според нея има шанс те да бъдат възстановени, тъй като общината е истинският собственик, а всичко останало е направено с фалшиви документи.

Снимка: bTV

Същевременно един от имотите вече има издадена виза за строеж. Иванчева обаче увери, че ще направи всичко възможно той да бъде спрян докато има решение на съда.

Вчера ви показахме разследването на Стоян Георгиев, което разкри, че общински имоти са станали частни без общината дори да разбере. Схемата се използва основно за имоти, които не са актувани. Те се полагат по закон на общината, предимно са в предрегулация, но нямат акт, т.е. явяват се като бели петна.

Схемата е следната:

Снимка: bTV

Подставено лице купува имот предполагаемо наследство от човек с нисък социален статус. Фабрикува се реституция, документите за която се представят на нотариус. Той създава констативен акт, на чиято база се вадят документи (скици) от Агенцията по кадастър. Заедно с тези скици се прави нов нотариален акт, теренът се препродава и вече чист попада в бизнесмени, които пък го продават на инвеститори.

Припомнете си разследването:

Оказа се, че нито Агенцията по кадастъра, нито нотариусите са длъжни да проверяват истинността на документите.

След излъчването на разследването Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изпрати обяснение, според което Агенцията по кадастъра има задължение единствено да регистрира данни, а не да проверяват истинността на документите.

Вижте повече във видеото:

Според Орлин Иванов, председател на Постоянна комисия по местно самоуправление и нормативна уредба, въпреки че не са задължени по закон, почти всички нотариуси изискват удостоверение, че даден имот не е общински или държавен, преди да изповядат сделка. Това обаче е „въпрос на вътрешно убеждение, след като в закона няма конкретен текст“.

Снимка: bTV

Странно и нелогично е 2016 г. да имаме пик в реституциите. Ясно е, че за толкова години хората, които са имали реституционни права, са ги предявили. Когато някой да се сети да реституира имоти за по 300 евро/м, това трябва да е сериозна сигнална лампичка в главата на всяко длъжностно лице по веригата, което е свързано с изповядване, съставяне на констативен нотариален акт, агенцията по кадастъра и т.н., коментира той.

„Тъй като започваме да виждаме системност в тези „сделки“, може би е добре да се направи малка поправка в Гражданско-процесуалния кодекс, в члена, който третира издаването на т. нар. констативни нотариални актове. Просто задължително да се изисква пълна проверка за наличие на държавна или общинска собственост. При всички положения, чрез кмета на София, ще говорим с депутатите за такава промяна“, каза Иванов.

Вижте целия разговор във видеото:

Същевременно Софийската районна прокуратура (СРП) се самосезира след репортажа на bTV. Говорителят ѝ Невена Зартова каза в предаването, че по случая е постановено извършването на проверка. Ще бъдат проверени всички относими документи, включително съставянето и използването на решения на поземлената комисия и тези, свързани с изповядването на сделките по прехвърляне на имотите.

Проверяващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни за извършване на престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс.

Вижте повече във видеото: