Просветното министерство е планирало пет ваканции през следващата учебна година, съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на пресконференция в петък.

Първата ваканция ще е есенната - от 29 октомври до 2 ноември, коледната традиционно ще започне на 24 декември и ще продължи да 8 януари, а зимната или междусрочната ваканция ще е от 8 до 12 февруари.

Пролетната ваканция ще е от 1 до 9 април, а за учениците в XII клас - от 1 до 3 април.

С промените есенната и коледната ваканции се удължават и стават съответно по 5 и 15 дни. Намалява се междусрочната почивка и тя ще е 5 вместо 8 дни.

Няма да има промени в началото на лятната ваканция за учениците от І до ХІ клас, за XII клас учебната година ще приключи на 19 май.

Часовете в училище ще започват не по-рано от 8 ч., но това няма да важи за училищата, в които има две смени - там началото ще е не по-рано от 7.30 ч., а втората смяна ще приключва до 19 ч.

Матурата и националното външно оценяване за седмокласниците по български език и литература ще бъдат на 26 май, а втората задължителна матура и външното оценяване по математика на 29 май.

Три дни по-късно ще е вторият задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета и националното външно оценяване по математика в седми клас.

26 и 29 май ще са неучебни дни и през новата учебна година. Матурите в ХІІ клас ще са по-късно - след баловете.

Проектът за ваканциите за новата учебна година ще бъде публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН.

Просветното министерство подготвя и нови критерии за прием в първи клас заради опашките пред училищата в големите градове и най-вече в София. В по-големите населени места ще бъдат въведени единни критерии за прием, като водещ ще е адресът, на който живее ученикът.