Няма как да отделяме повече пари за качествена спешна помощ и едновременно с това моите лекари да бъдат бити за това, че ходят някъде. Този емоционален коментар направи здравният министър д-р Петър Москов, след като се разбра, че за пореден път екип на Спешна помощ е бил нападнат.

По думите му вече линейките ще пристигат в населени места само с гаранция за безопасност от кмета.

Заради един мотор

Причина за поисканата от Москов промяна е случай от 30 ноември вечерта в ботевградското село Врачеш. Медиците трябвало да окажат помощ на бременна жена в ромската махала.

Д-р Маринова е с превързана глава и синини около очите. В центъра на селото двама мъже на мотор показват пътя на линейката, в която пътува.

„Те са карали зад нас без фар, без осветление, дори не сме ги видели, при една огромна дупка шофьорът намалява, за да мине през нея, защото няма как да я обиколи, и чуваме страшен трясък, помислихме, че спукахме гума”, разказа медикът.

Оказва, се че мотористите са се ударили в линейката. На единия от тях му прилошава и доктор Маринова се опитва да му окаже първа помощ. През това време другият се нахвърля върху нея.

„Другият, който явно беше водачът, явно вбесен от това, че му се е разчастил моторът, със седалката първо посяга на шофьора, но те са го спрели, аз това не съм го видяла, щото помагах на човека, продължаваше да крещи така ли се кара, и аз го попитах има ли книжка и знае ли, че трябва да спазва дистанция, и той ме удари”, спомня си д-р Маринова.

На инцидента става свидетел почти цялата ромска махала, но версиите са различни.

Бяха задържани двамата извършители на нападението – криминално проявени и осъждани млади мъже на 22 г. и 24 г.

Въпреки закона

„Дълбоко се съмнявам че екип на София-област ще пътува до Ботевград, когато кметът не е там да гарантира сигурността. Не може в село Врачеш  да бият екип с част от мотор. Това са цигански банди, бесен съм.  Не е достатъчно да бъдат съдени, не може местната власт да не гарантира сигурността на моите лекари”, не сдържа гнева си министър Москов.

През юни 2013 г. депутатите единодушно приеха промени в Наказателния кодекс, с които посегателството срещу лекари се приравни с това на полицай.

НК предвижда лека телесна повреда, нанесена на длъжностно лице, да се наказва с до 3 години, ако нараняването е леко, но е съпроводено с болка и страдание затвор. При тежки поражения се предвиждат до 10 години затвор.