Един град седем пъти е сриван и седем пъти изграждан от пепелта. Той е мястото, родило трите големи религии в нашия свят – юдаизма, християнството и исляма. Мястото, където все още някои хора говорят езика на Христос.

Йерусалим е град, който не може да бъде разказан. Оттук започва вярата ни. Йерусалим, за който са се водили и водят толкова войни. Старият град на Йерусалим е обграден от масивни стени, изградени върху римски руини. Има осем порти, които въвеждат в лабиринт от алеи.

Именно на една малка уличка, в още по-малка стая ни чака Сами Барзум, един от лидерите на Асирийската източна църква и един от най-възрастните хора в града. По самодефиниция тя единствена пази завета на Исус и 12-те апостоли без промяна. В предаването „120 минути” той говори за завета господен, вярата и опасностите пред които са изправени християните в Близкия изток в момента.

Той е шивач и в същото време един от лидерите на Асирийската християнска църква в Йерусалим. Роден е през 1935 г.

„В Йерусалим няма тайни. Тук по-скоро става дума за святост. Благословията на майка ми още от дете ми дава сили да работя всеки ден в моя магазин. Знаете ли, аз дори нямам нужда да работя. Но ми е приятно да разговарям с чужденците, които непрекъснато идват в Йерусалим. Разказвам на всички за нашата ситуация, за живота ни тук. Това е благословия от Бог. Ние всички трябва да се обичаме и да не се мразим. Само това е пътят към Господ. Ако не обичаш всички, той просто ще те забрави”, казва Барзум за родния си град.

Той не се притеснява да каже, че „Благодатният огън” се е самовъзпламенил само веднъж, по времето на Христос – при неговото възкресение.

„Това е било истинското чудо, което днес е по-скоро традиция. Огънят се пали веднъж в годината. От кандилата на патриарсите към хората от един малък прозорец на храма. Вярващите вярват в чудото, те идват от цял свят, за да го видят, но аз понеже съм роден в този град, ви разказвам истинската история”, обяснява той.

По думите му християните преминават през много трудни времена. „Целият ни регион гори – Сирия, Ливан, Ирак, Йордания... Всичко е свързано. Когато нещо се случи в Ирак, ние веднага го усещаме в Йерусалим. Нашите християни от Сирия и Ирак вече напуснаха домовете си и региона. Това е тъжно, защото точно от Близкия изток идват корените на нашата религия. Толкова е тъжно... и се молим на Бога”, допълва Сами Барзум.

  • Томина неделя е
  • Похарчили сме повече за Великден тази година отколкото миналата
  • Мокър понеделник в Украйна (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Как празнуват Великден в българското село Йерусалимово
  • Първи слънчеви бани в Бургас, ръст на туристите в Пампорово
  • Задръствания и тежка катастрофа при голямото завръщане след празниците (ОБЗОР)
  • Огромно задръстване блокира стотици хора на магистрала „Хемус”
  • Над 100 хиляди българи са посетили Гърция за празниците
  • Българите са изпратили с 2 милиона SMS-а по-малко за Великден от 2014 г.
  • Кокошка от село Чурек снася зелени яйца (ВИДЕО)