Докато тук борбата с престъпността и корупцията, се изразява предимно в ритане по кокалчетата между политици, един човек изпива поредното си кафе в кабинета си, пред който винаги има полицейска охрана. От неговия регион в Южна Италия се ражда истинската мафия, която е силна, жестока и много потайна.

Главният прокурор на Калабрия обаче има славата на неподкупен и принципен човек, който седи в основата на арестите на стотици мафиоти. Неговата книга вече е на пазара.

Прокурор Никола Гратери е една от главните цели на калабрийските донове, който живее под полицейска закрила от 26 години.

През 2009 г. е разкрит голям заговор за физическото му ликвидиране.

„Познавам добре мафията, защото като дете ходех на училище на автостоп и виждах убитите по земята. И много мои приятели след това е трябвало да бъдат арестувани от мен”, заяви в предаването „120 минути” Гратери.

„От април 1993 г. започнах да разследвам калабрийската мафия. Почнаха да ме заплашват. Стреляха по мен, стреляха по приятелката ми. Тя беше заплашвана да не се омъжва за мен и по този начин продължаваха опитите да бъда заплашван. Подготвяли са няколко пъти атентати срещу мен”, разказа още прокурорът.

„Не искам да живея като страхливец. Бих могъл да се оттегля, но за мен е важно да продължавам да вярвам все още в идеалите, в които цял живот съм вярвал”, категоричен е Гратери.

„Мафията, която е описана във филмите, не съществува, тя е фалшива, декоративна е, направена е по романтичен начин. Всъщност мафиотите са страхливци. Те убиват в гърба. Мафията само взима, тя не дава нищо на хората”, подчерта Гратери.