На Запад празнуват Хелоуин, а ние се готвим за един от най-хубавите български празници. Утре е 1-ви ноември - Денят на народните будители. Сред нас има и такива хора, които носят техния дух.

Тя е само на 13, а вече е спечелила 13 медала от най-престижните състезания по математика у нас и в чужбина. В актива й са две златни и едно сребърно отличия от международното състезание "Математика без граници", сребро и бронз от математическа надпревара в Хонконг, второ място в Азиатска олимпиада по математика.

Тя е Владимира Иринчева. За нея важното е не медалът, а това да реши задачите.

„Не е важно колко хора участват в едно състезание, защото аз не се състезавам с тях, а със задачите един вид, и ако си реша задачите, няма значение колко хора са се явили, аз пак ще съм на първо място”, смята талантливото момиче.

Първото си отличие Владимира завоюва на 9. Освен в математиката, е влюбена във физиката и астрономията. Никога не спира да търси отговорите на въпросите, които я интересуват: „Просто когато има нещо, което не разбирам или учим нещо и не ми казват защо е така, започвам да търся някакви други формули и други неща, за да се обясни”.

За нея будители са не само тези, които през вековете са помогнали за запазване на български дух, но и сегашните й учители.

В свободното си време Владимира обича да слуша музика, да рисува и да чете книги.

Мечтата й обаче е да учи в чужбина – „нещо, свързано с математика, физика и астрономия”.