Масови проверки на зеленчуковите пазари започнаха в цялата страна. Инспекторите от агенцията по храните проверяват за качеството и произхода на стоката.

На столичния пазар "Иван Вазов" проверяващите се натъкнаха на покрити сергии и изчезнали търговци.

Най-често срещаните нарушения са липсата на придружаващи търговски документи и непълна етикетировка, съответно няма произход на продукта, няма клас, съобщи д-р Силвия Каменова.  

Тя съветва потребителите да поглеждат наличната продукция, да четат внимателно етикетите и, ако имат съмнения, да подават сигнали до Агенцията по безопасност на храните.

Инспектори провериха и зеленчуковите борси край петричкото село Кърналово. Там има две основни тържища - едното за продукция от Гърция и другото - с българска стока.

Проверката край Петрич изненада търговците. На борсата, предлагаща гръцки зеленчуци, нарушения не бяха открити.

„Придружаващите документи са изрядни, на продукцията, която е вкарана от Гърция. Има малки забележки, но това е в допълнителните норми. Имаше падежи тук и повреди по плодовете от доматния молец, но търговците са запознати с този случай и започват пресортиране на доматите, преди да ги продават”, заяви Пламен Солачки, от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

Според инспекторите гръцките домати не били внос, защото са произведени в страна-член на ЕС. Според търговците пък били по-качествени.

На борсата, предлагаща гръцки зеленчуци, убеждават, че гръцките домати не са по-евтини от българските и не може да става и дума за подбиване на цените.

На борсата с българска продукция ситуацията е различна.

„Етикетирането - не са разделени по качество, опаковката не отговаря на стандартите на наредба 16”, констатира Пламен Солачки.

Там хубавият домат върви на цена от 1 до 2 лева.

„Това е много лошо, много болезнено за нас, най-вече производителите, ние страдаме от всичкото това, знаете, евтини домати, предлагат ги евтино, купуват ги търговците евтино и кашата си остава. Така е било и миналата година, и по-миналата, и сега”, оплака се търговецът Филип Угринов.

Проверките продължават до 18 юни.