Задържаният за тероризъм Мурад Хамид е сериозна заплаха за националната ни сигурност, предупредиха от ДАНС.

Хамид е зет на един от атентаторите срещу френското списание "Шарли ебдо" и вече има 10-годишна забрана за влизане в България.

Името му се споменава във френските медии още преди 2 години. Тогава той е заподозрян за връзки с нападателите на „Шарли ебдо”, но така и не е бил задържан във Франция.

Тогава 18-годишният Хамид е бил ученик и негови съученици са свидетелствали, че по време на атаката срещу редакцията на хумористичния вестник е бил на училище.

На 25 юли тази година семейството му подава сигнал до френската полиция, че младият мъж е изчезнал.

Едновременно с това става ясно, че за него има и фиш ЕС. Това е вътрешен код, че срещу него има сигнали за връзка с терористични организации. Подобна информация има за близо 12 хиляди души.

20-годишният Мурад Хамид е стигнал до България с международен влак от Франция през Унгария и Сърбия с истинските си документи за самоличност. Слязъл е в България на 26 юли в 19:45 часа. Обяснил е, че ще остане у нас с цел туризъм. Няма данни какво е правил до 28 юли и с кого се е срещал тези два дни. В багажа му обаче са открити големи обувки, униформа и ръкавици, които напомнят повече за терористична дейност, отколкото за туризъм.

„На 28 юли в 1:30 часа се е явил на проверка на ГКПП Капитан Андреево с намерение да премине българо-турската граница. Тъй като не е имало каквато и да било забрана лицето да се придвижва на територията на страната, нито пък да се спира неговото движение, той е бил пропуснат”, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Граничните власти на Турция обаче го връщат у нас веднага, защото срещу Хамид е имало 5-годишна забрана да влиза в Турция.

„Междувременно по международните ни канали отново постъпва информация, че лицето представлява пътуващ боец към „Ислямска държава” и се счита за особено опасен”, допълни Арнаудова.

След това ДАНС приема, че Хамид е "истинска, настояща и сериозна опасност за националната ни сигурност". Ден след задържането му се получава и европейска заповед за неговото задържане.

„Основанието за издаването на европейската заповед за арест от френската държава е, че лицето е извършвало дейност, свързана с тероризъм, като е участвало в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове”, отбеляза Арнаудова.

Делото ще се гледа у нас в сряда и ако няма протести и обжалвания от страна на Хамид, до 10 дни по специална процедура, която ще бъде уточнена между българските и френските власти, той ще бъде експулсиран във Франция.