Започва традиционната акция „Зима“ на Пътна полиция, като през следващия месец КАТ ще предприеме масови проверки в страната за готовността на автомобилите за студените месеци.

Ще се проверяват гумите, светлините, чистачките, техническото състояние на автомобилите, отоплителната система, обясни пред bTV инсп. Тихимир Неделчев от отдел „Пътна полиция“ на СДВР.

Първоначално шофьорите само ще бъдат предупреждавани, а от средата на месеца ще им бъдат налагани и глоби.

Акцията ще е на няколко етапа.

През първия (1 – 11 ноември) ще се проверяват и велосипедисти – дали са облечени със светлоотразителни жилетки, дали използват велоалеи, а където няма такива – дали се движат вдясно.

През втория етап (11 – 20 ноември) ще се проверяват и пешеходците – дали пресичат на определените за целта места. Съветът ни е да се обличат в по-светли дрехи, каза инсп. Неделчев.

В началото на третото десетдневие на ноември започва и третият етап на акцията, при която ще се следи за подготовката на автомобилите за движение при зимни условия. Това означава, че шофьорите имат около 20 дни да сменят летните гуми със зимни.

Вижте повече във видеото:

Тази година акцията е на фона на стряскащата статистика – над 500 загинали при катастрофи през 2016 г. и 5639 тежки пътни произшествия, при които са били ранени 7732 души. През тази година произшествията са със 171 повече спрямо миналата година.