Решението на правителството за реформите в сектор „Сигурност” наистина е изненадващо. То се появи в проектобюджета на държавата за догодина, който правителството одобри в петък.

От стенограмата на заседанието е видно, че министрите не са дебатирали поправките, а единодушно са ги приели заедно с проектобюджета.

Какво се предлага?

Предлага се от догодина добавката за клас прослужено време да отпадне. Като натрупаното от нея до момента ще влезе в основната заплата на служителите, т.е. възнагражденията им няма да се намаляват.

Платеният годишен отпуск ще бъде намален от 30 на 20 дни. Ще се намали и обезщетението, което се дава при напускане на системата. В момента то е до 20 заплати, а според поправките - ще бъде максимум 10.

Всичко това разбуни духовете в сектор „Сигурност”. Полицаите спонтанно излязоха на протести още днес, въпреки че по план те трябваше да са на улицата от утре.

Защо?

От думите на финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че предложенията са крити до последно, за да не се използват за политически цели по време на изборите: "Водещият мотив е, че през години 95% от тези бюджети са само за заплати отиват.."

Парите, които ще се спестят, ако поправките станат факт, ще останат в системата за инвестиции. "Към момента ресурсите , с които разполагаме, не ни дават възможност да работим както трябва", заяви силовият министър Румяна Бъчварова.

Какво предстои?

Очаква се утре полицаите да бъдат подкрепени и от военните, тъй като поправките ще засегнат и тях.

Пред bTV вътрешният министър Румяна Бъчварова призова за „търпение" протестиращите.

„Оставката е най-последната възможност, която е най-лесна. По-трудно е сега да намерим най-доброто решение", категорична беше Бъчварова.

Поправките, които предизвикаха протестите, вече са в парламента.

Така че крайното решение е в ръцете на депутатите.