Погазване на закона или опазване на границата - поредният клип с така наречения "граждански арест" предизвика остра обществена дискусия. Клипът, качен в социалните мрежи, показва вързани и легнали на земята мъже, заловени при преминаване на границата ни с Турция.

Кои са хората, последвали примера на Динко от Ямбол и какво мисли той за поредния лов на мигранти?

Патриоти или крими герои?

Цивилни отряди за защита на жените и вярата са автори на последния клип с арестувани мигранти. Зад името на тази организация стои един човек – 30-годишният Петър Низамов от Бургас. Смята себе си за патриот и твърди, че след 5 изпита ще се дипломира като юрист.

Снимка: bTV

Признава, че редовно обикаля границата. С каква цел? „Да запазим страната си чиста от това, което се случи в Европа”. А законно ли е? Според Низамов, известен с прякора Перата – да.

Клипът е записан преди броени дни, на по-малко от километър до граничната бразда с Турция. "Изскочиха от храстите, сигурно си мислеха, че могат да ни оберат, след което се сборихме, един ми бръкна в окото. Сборихме се, обездвижихме ги, след което дойде другата група да им сложим свински опашки, те бяха агресивни", разказва авторът на клипа.

Според публикации в медиите Низамов гравитира около известната бургаска банда на Рижите. Въпросният клип е качен във „Фейсбук” профила му. Гледан е близо 2000 пъти и има 1200 споделяния и различни коментари.

Подкрепа в битката с „говедата”

Сред хората, които го подкрепят е и Динко Вълев.

"Смятам, че тия хора са реагирали достойно, мъжки. Защитили са България и който милее за тези говеда да влизат да си ги пази”, казва мъжът, който пръв се похвали в социалните мрежи, че задържа имигранти.

Според него е нормално да се използват „помощни средства” като свинските опашки.

Мъжете признават, че имат общи акции по границата.

А къде е полицията?

Според тях, граничните полицаи са безсилни да се справят с мигрантите. Често дори са и част от трафика.

"Има гранични полицаи, които не участват в схемите за трафик, но те са толкова малко. Останалите гранични всички участват в схемите за трафик”, казва Низамов. Бъдещият юрист твърди, че ще има обвинения срещу конкретни служители когато бъдат събрани нужните доказателства.

Снимка: bTV

Динко Вълев има друга теория: "Защо ние ги хващаме, а те не ги хващат? Значи те не искат или им дават пари. Патрулите искат да ни смачкат, да не ходим там, защото когато ние хванем групи, те се излагат. Едно че се излагат, едно че може би им разваляме тяхната работа. Преди 3-4 дни ходих там и те ме спряха и ми написаха поне 5-6 акта. Те просто искаха да ме накарат да се откажа".

И все пак – кой е престъпникът?

Той разказва, че интересът към него не стихва. Пишели и му звънели непознати, а по улиците го спирали желаещи да се присъединят към доброволните отряди по границата.

В края на месеца организира „голяма хайка по границата”.

И Вълев не смята, че е извършил нещо незаконно: „Той, бежанецът, който нарушава границата, реже мрежата, влиза в България и скача да ме бие... Какво да правя? Да стоя и да се моля по-бързо да ме набие?”

Организаторът на цивилните отряди твърди, че след като записал клипа, съпроводили мъжете до браздата,за да се върнат обратно в Турция. Звънили на 112,но нямало връзка. Низамов казва, че според нашите закони мигрантите са престъпници: "Член 279 от наказателния кодекс -който влезе или излезе от границата ,но не през указаните за това места,се наказва със затвор до 5 години".

Районната прокуратура в Малко Търново е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за гражданския арест. Извършителите могат да получат до 2 години затвор за отвличане и незаконно задържане.

Може ли да е законно?

Гражданските арести са законни и регламентирани от чл.12а на Наказателния кодекс, но при тях става въпрос за непосредствено очевидни и противоправни действия, както и за пропорционална сила, която гражданите могат да употребят, за да предадат извършителите на органите на реда. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той призна, че влизащите на наша територия могат да са нарушители на закона, но спират да бъдат такива в момента, в които поискат убежище, а България само през миналата година е разгледала 40 000 такива молби.

Правозащитникът се усъмни и в твърденията, че мигрантите са били арестувани след опит да нападнат доброволците. Според него на клипа не се виждат никакви наранявания и щети по дрехите и на едните и на другите. „За никаква неизбежна отбрана не става въпрос, а за незаконно отвличане”, категоричен беше Кънев.

Според него едни хора ловуват и унижават други хора и се хвалят с това в социалните мрежи.