38-годишната учителка по арабски език Иптисам Уазиро е една от хилядите, потърсили спасение от войната в Сирия в България. Тя попада в центъра в „Овча Купел”, след като е заловена от българските власти с фалшива виза. Казва, че е бита от служителка на границата.

„Лежах 40 дни в затвора в Любимец и 26 дни в Бусманци. Много ме измъчиха там. Постоянно ме плашеха, че ще вземат дъщеря ми и ще ме оставят сама. Казваха ми, че сирийците не сме добре дошли в България”, разказа Иптисам пред bTV.

Учителката живее в лагера в „Овча Купел” от март. Получила е статут на бежанец. Това означава, че държавата вече няма ангажимент да я подпомага социално.

„Започвам да губя надежда, не знам какво ще правя. Все едно съм в ада. Вие си мислите, че сме гладни. Това не е така. Имахме добър живот в Сирия, бяхме задоволени от всичко. Просто войната ни докара тук. Ние не идваме да се молим за храна. Какво ще правя сега, не мога да живея под наем, защото нямам пари. Извинявам се на всички българи, че идваме тук и молим за помощ и сме им благодарни, че ни приемат”, казва майката.

Сега Иптисам живее с дъщеря си и още 5 души в една стая. Казва, че условията са трагични. Постоянни съквартиранти на имигрантите са хлебарките. Баните са в ужасно състояние. Тръбите текат.

Иптисам е от Алепо. В бомбардировките губи почти всичките си роднини. Най-голямата раздяла обаче преживява в търсене на спасението извън Сирия. „Оставих малкия си син в Турция. Не знам къде е. Нищо не знам за него. Не успяхме да минем границата с него, защото нямаше паспорт. Вчера беше рожденият му ден. Стана на 4 годинки”, разказа Иптисам. На тръгване учителката показа и снимка сина си Лажин.

Дарения в „Овча Купел”

Снимка: БГНЕС

В четвъртък от Главното мюфтийство направиха дарение за бежанците по случай празника Курбан Байрам. В късния следобед тук пристигна камион с 3 тона агнешко и телешко месо, което беше разграбено буквално за минути.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас