"Ние сме приели безусловно тезиса на партията за създаване на изкуство, народно по своя характер, цел и задачи, изкуство, нужно на трудещите се в тяхната борба за социализъм, изкуство дейно, възпитаващо, мобилизиращо" - редове, написани от изкуствоведа Александър Обретенов през 1956 г. Думи, от които става ясно защо по бъклиците има петолъчки, а по тъканите женски колани – името на Сталин.

„Въпреки че за социализма се говори много, дори често преекспонирано. Този период - периодът на сталинизма е един от по-малко познатите в България като цяло за широката общественост”, смята авторът на изложбата "Национално по форма - социалистическо по съдържание" Димитър Василев.

Част от експонатите са правени специално за изложба наречена "Българско народно творчество", която е открита през 1951 г. година с цел да представи пред света новата идеология в изкуството. Сред експонатите е и рисунка, направена от вазовата племенница Бинка Вазова-Николова, на която се вижда как е изглеждала кукерска маска в Горна Врабча през 1951 г.

Освен да надникнат в миналото на народното творчество от времето на социализма някои от младите хора ще могат да видят предмети от бита, които отдавна нямаме в къщите си - като хурките, аранжирани с петолъчки.

Експозицията може да бъде видяна в Националния етнографски музей до 9 октомври.