Моят ангажимент е да направя всичко възможно да избутам съдебната реформа, колкото може по-далеч. Това обяви правосъдният министър Христо Иванов в отговор на въпрос ще подаде ли оставка, за което го призова член на Висшия съдебен съвет, съобщи БТА.

Мнозинството на ВСС пък прие декларация срещу Иванов и реши да покани премиера Бойко Борисов на заседания на съвета.

„Ако това (избутването на съдебната реформа) изисква моята оставка, с удоволствие. Но за момента това изисква да остана на поста и да работя. Нека тези, които ми искат оставката, да не се радват твърде много. Ще направя всичко необходимо, за да се случи реформата”, добави Иванов.

По думите му наближава изключително важен момент: „Или ще направим важната стъпка към реорганизиране на мениджмънта на съдебната система, от което зависи да прекъснем системните елементи на модела, които позволяват корупцията и влиянието в съда; да имаме ново ниво на отговорност в тези институции, от които зависи взимането на решения и организирането на работата в съдебната власт”.

Изборът е пределно ясен, в момента падат маските и всеки избира страната, на която иска да застане, посочи още Иванов.

Нов мениджмънт на съдебната система

За България е изключително важно да извърши организационните промени както по отношение на Висшия съдебен съвет, така и по отношение на изграждането на новия организационен модел на прокуратурата, предвиден в стратегията за съдебна реформа. Само така ще се постигнат резултати, които са адекватни на заложените цели в тази стратегия.

Това е общата позиция на участниците в днешната среща между министъра на правосъдието Христо Иванов и генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей, съобщиха малко по-късно от правосъдното министерство.

"Желанието на комисията е необходимостта от механизма да отпадне, но за целта София трябва да представи конкретни резултати", заяви министър Иванов пред журналисти след срещата.

На срещата министърът е  посочил и предстоящите задачи в хода на реформата, като работа върху промени в НПК, които ще е добре да се извършат след мониторинга за причините за забавяне на дела, реформа в юридическото образование и др.

Катрин Дей е отбелязала, че ако няма отговорно лидерство във ВСС, по никакъв начин не може да се очаква тези промени да дадат резултат.

"Наближава изключително важен момент, когато трябва да направим стъпката към реорганизиране на мениджмънта на съдебната система, от което зависи първо да прекъснем системните елементи на модела, позволяващ корупцията и влиянието в съда, да имаме ново ниво на отговорност в тези институции, от които зависи вземането на решения и организирането на работата в съдебната власт. Очевидно това е сърцевината на всички проблеми", каза още Христо Иванов.