Българчета от 3 училища са блокирани в далечен Китай. Децата преспаха на местно летище след участието си в международно състезание по математика. Групата спечели 10 отличия, но вече втори ден не може да се прибере у дома.

Групата с учениците и техните преподаватели трябваше вече да са в София, но отложен полет заради технически проблем с един от самолетите възпрепятства прибирането им на време.

Първоначалният план е децата да пътуват от Чангчун през Пекин и от там да излетят за Москва, където да се качат на самолета за София.

Забавянето на първото летище обаче е довело до изпускане на връзките за руската столица. Всички в групата са спокойни, въпреки препятствията по пътя, разказа ни Алек от 7 клас в първа частна математическа гимназия.

Чангчун една нощ спахме на летището, но после като пристигнахме в Пекин веднага тръгнахме към Москва и не сме чакали там почти.

36-членната група от ученици и преподаватели е приета в посолството ни в Пекин веднага щом е кацнала в китайската столица. 11 души вече са в Москва, от където ще хванат самолета за София. За останалите, мисията ни в Китай търси свободни полети, съобщиха от Външното министерство.

Всъщност тежките моменти за младите математици започват щом стъпват на китайска земя. Организаторите ги настаняват в общежитие с кошмарни условия. „Тоалетните бяха четири, банята една, но бяха запушени тоалетните”, разказва Алек Димитров.

А родителите на Алек получават информация за сина си само от интернет.

„Информацията, с която разполагам е от типа, едно дете каза на друго дете, което каза на една майка, която написа във форум. Аз официална информация не съм получавала”, твърди майка на момчето.

Първата група ученици се прибира в София утре, останалата част от децата си идват във вторник с полет от Истанбул.