В първите дни на септември голяма част от родителите са ангажирани в подготовката на децата си за училище. Проверката на Биляна Гавазова в рубриката „Чети етикета“ показа, че средната сума, нужна за подготовката на един първокласник, без обувките и дрехите, е около 250 – 350 лева.

Ако родителите са по-щедри обаче, сметката може да бъде много по-солена.

Списъкът с необходими пособия никак не е малък, но ето основните неща, които влизат в раницата на един първокласник и ученик от начална степен:

- раницата може да струва от 8 до 300 лв., но средната цена, която плащат родителите, е 50 лв., показва нашето проучване на пазара.

- несесер – около 14 лв.

- тетрадки – 1 лв. – 1,50 лв./бр.

- химикалки – 1 лв.

- гума – 0,80 лв.

- острилка – около 3 лв.

- цветни моливи – 5 лв.

- акварелни бои – 4 лв.

- линия – около 1,50 лв.

- спортен екип – поне 50 лв.

- учебните помагала – 40 – 60 лв.

Учебниците са безплатни.

Вижте повече във видеото:

Вижте как се справят родителите на първолаците по места с пример от Благоевград:

Освен сметката, която трябва да се плати за подготовка на ученика, проблем е и тежестта на раницата. Експеримент в студиото показа, че чантата, приготвена с необходимите тетрадки, учебници, спортен екип, шишето с вода и т.н., тежи 4 – 5 кг.

В студиото Яна Алескиева от Асоциация „Родители“ обясни, че е препоръчително раницата да тежи 10% от теглото на детето, т.е. около 3 кг.

Вижте повече във видеото:

Според Здравка Делиева, начален учител, има много варианти за решаване на проблема с тежките раници, като най-добрият е в училищата да има шкафчета. Други варианти са учебниците и помагалата може да се печатат на по-лека хартия и да се използват по-леки подвързии, например самозалепващо фолио. Учебниците може да са разделени на отделни книжни тела или работни листове, за да не се носят целогодишно, предложи тя.

Нашите впечатления са, че масово учителите и директорите правят всичко възможно, за да има къде да се оставят материалите през седмицата, каза Алексиева. Проблем е и мястото в училищата – ако на първокласниците може да бъде осигурена една класна стая, в която могат да си оставят нещата, то в по-горните класове стаите се делят с другата смяна, посочи тя.

На въпрос как да бъдат адаптирани първолаците и родителите, училищният психолог Анна Паскалиева отговори, че е добре предварително детето да се запознае с обстановката в училище, затова се правят и предварителни срещи. Родителите пък трябва да създават положителна нагласа.

Гостите се обединиха, че децата трябва да получават джобни пари и да се учат на финансова култура, но мобилните телефони не са задължителни, защото връзката с детето може да се осъществи по всяко време, чрез преподавателите.

Вижте целия разговор във видеото:

  • „Чети етикета”: Козунакът за Великден от магазина – без изкуствени оцветители, но с много добавки
  • „Чети етикета”: Ще решат ли шкафчетата в училище проблема с тежките раници?
  • „Чети етикета”: Какъв е алкохолът, който се предлага в интернет?
  • „Чети етикета“: Какъв е въздухът, който дишаме
  • „Чети етикета”: Има ли хормони и антибиотици в пилешкото?
  • „Чети етикета”: Как да изберем зимните гуми?
  • „Чети етикета”: Какви са обезщетенията при лекарска грешка?
  • „Чети етикета“: Колко тежи ученическата раница
  • „Чети етикета”: Има бум в използването на хомеопатични продукти в България
  • „Чети етикета“: Откриха тежки метали в замразената риба