Осъдените за радикален ислям имами, един от които беше арестуван при операция на ДАНС днес, са били назначени по времето на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, който бил проводник на екстремизма у нас. Зад него обаче били ДПС и Делян Пеевски, които не дават на прокуратурата да реагира срещу действията на висшия духовник.

Тази теория разви бившият главен мюфтия д-р Недим Генджев в студиото на „Лице в лице”.

Да дойдат ходжите

Недим Генджев се оплака, че няколко пъти е сезирал институциите за неправомерното решение на съдия Стефан Гроздев, с което определеният от него като „проводник на радикалния ислям” Мустафа Хаджи е регистриран като главен мюфтия.

Именно заради това решение имаше имамски протест пред ВСС, когато Гроздев се кандидатира за шеф на Софийския апелативен съд.

„Не съм го проклел, само се помолих на Всевишния да го накаже, ако е виновен”, подчерта Генджев. Според него в момента Главно мюфтийство е затънало в дългове и има опасност знакови имоти да бъдат отнети от държавата.

Той не скри разочарованието си от липсата на реакция от страна на главния прокурор Сотир Цацаров и го призова да се оттегли, „за да не дойда другата седмица пред Главна прокуратура с 300 ходжи да се моля за неговата оставка”.

Бившият главен мюфтия хвърли главната вина за ситуацията в мюсюлманското вероизповедание именно на обвинител №1. „Него го командва един, когото наричат „Кой-Кой-Кой”, на когото Цацаров вика „Шефе”, заяви Недим Генджев и допълни, че става въпрос за човек, наумял с инициалите си и „има една партия, която стои зад Мустафа Алиш Хаджи – тя се казва ДПС”.

Генджев припомни как Методи Андреев от ГЕРБ разшифрова абривиетурата на политическата сила - Делян, Павел, Сава (първото име на депутата, медиен магнат и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски и агентурните псевдоними на Лютви Местан и Ахмед Доган - б.р.). Любопитно в случая е, че самият Недим Генджев е бил служител на "Държавна сигурност" с офицерски ранг.

Делян Пеевски на няколко пъти беше избиран за депутат именно от пазарджишкия регион.

Аферим на ДАНС

Той коментира днешната акция на службите в няколко градове на страната. „Аферим на ДАНС – благодаря на г-н Писанчев, че реагира по този начин”, каза Генджев.

По думите му никой не знае какво се случва в джамиите в ромските махали, където хората са най-бедни. Бившият главен мюфтия определи по-ранното дело срещу ислямски духовници като „предвестник на това, което става в България”.

Генджев обясни, че откакто е бил отстранен от поста главен мюфтия през 2011 г. са започнали да се случват странни събития. Той се възмути как е възможно осъдени за радикален ислям да продължават да проповядват и да назначават.

Духовникът напомни за случая в Света Петка, където хората от селото са се вдигнали на бунт в защита на своя имам, който образован в Турция и знае 4 езика, но е бил заменен от Абдула Салих с „полуграмотен имамин”. „Тези хора служат на чужди интереси”, категоричен беше той и допълни, че в момента 331 джамии са без имами и там се настаняват радикали.

Генджев показа и документ, според който целият духовен съвет на Мустафа Хаджи е съставен от хора, които нямат никаква собственост у нас. Така „тези хора разбунват България и бягат в Турция”, заяви той.

Духовникът допълни, че радикален ислям може да дойде и от мигрантите у нас, които по думите му са 12-14 000. „Всяко стадо има мърша”, подчерта той и допълни, че на столичната ул. „Цар Симеон” има „тъмни, брадати физиономии” и човек се страхува да минава от там вечер.

В същото време, Генджев подчерта, че сирийците са трудолюбиви хора, но половината от бежанците у нас са от други народи.