Студ и мизерия, която трудно се описва с думи. В такива условия тренират децата от елитното спортно училище в Пловдив, където се подготвят бъдещи шампиони. Училището е дало на България легенди като Стефка Костадинова, Николай Бухалов и Йордан Йовчев.

Генератор захранва с ток спортна зала, в която тренират бъдещи европейски и световни шампиони. Дарение е от родител, който пробил дупка в стената и направил саморъчно инсталацията.

Шокиращата гледка може да се види в елитното някога спортно училище в Пловдив. Вече няколко месеца деветте спортни зали на училището тънат в мизерия. Децата тренират при унизителни условия - без ток ,вода и отопление.

Температурите навън са по-високи от тези в залите. Тоалетните са заключени, тъй като поради липсата на вода не се почистват. Треньорите правят и невъзможното, за да подготвят спортистите за състезания.

Училището бе на път от общинско да стане държавно. Именно огромните разходи за издръжка на спортните зали обаче са отказали на този етап Министерството на физическото възпитание и спорта да приеме училището. То е съгласно да стопанисва само сградата на училището и двата пансиона.

Деветте зали, в които тренират децата на спортното училище са собственост на общината. Тя вече пое огромен дълг от над 600 000 лева. Сега обаче отказва да плаща текущите разходи за парно, ток и топла и студена вода.

На този етап няма заложени средства в бюджета на община Пловдив, заместник-кметът по спорта Георги Титюков. „В бъдеще това училище ще формира някакви дългове, като ползва ток, вода, парно. Тук е въпросът дали Министерството на спорта иска да има спорт,” коментира той.

Докато държавата и общината се разберат на директора на училището не му остава нищо друго освен да брои учениците, които се отказват от спорта.