Кметът на Несебър и четирима общински съветници остават в ареста до изборите. Арестуваните са за купуване на гласове в Несебър.

Те са обещавали по 100 лв. на избирател, ако гласуват за кмет за Николай Димитров. Това обяви Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура.

Димитров и още четирима души, също претенденти за местната власт, бяха задържани при специализирана полицейска операция. Според адвоката на кмета обвиненията се несериозни. Димитров печели предни избори с голяма преднина пред останалите кандидати.

От спецпрокуратура разкриха, че организираната престъпна група не е политически ангажирана. Кандидатът за кмет се бори за четвърти мандат в Несебър. Организирането на схемата е започнало в края на август, а сигналът е постъпил в началото на октомври.

На адреси в общината са намерени парични суми, тефтери, телефони, имена на гласоподаватели. Иззети са записи от камери за видеонаблюдение.

Според разследващите единият от помагачите от Свети Влас е трябвало да осигури 400 гласа срещу 10 хил. лв. и да намери четирима отговорници, които да му помагат срещу 5 000 лв.

На други пък е обещано да заемат позиции в местната администрация. В списъците е имало имената на 114 души, сред които бедни хора. 

В морския град се проведе и шествие в защита на арестуваните. От прокуратурата ще поискат групата да остане за постоянно в ареста.