Все още няма установени българи джихадисти, които да се бият под флага на „Ислямска държава”, но в Ирак и Сирия са заминали десетки македонци. Това разказа в ексклузивно интервю пред bTV високопоставен служител на Националната разузнавателна служба, който от години следи ситуацията в Близкия Изток, пожелал да остане анонимен.

По думите му, поне 900 бойци от Балканите се сражават за халифат на територията на Ирак и Сирия.

Националната разузнавателна служба е проверявала неколкократно сигнали свързани с фалшиви български документи, но не е установено присъствие на български бойци в халифата.

„Не може напълно да изключим евентуално участие в тази джихадистки структури на лица, които са имали друго гражданство и в последствие са придобили и наше гражданство. Не разполагам с конкретни данни, по-скоро е логично заключение това, което казвам. Напълно възможно е предвид разпространението в региона на Близкия изток на фалшиви документи за самоличност, лица с подобни документи да са включени под някаква фарма в структурите на „Ислямска дръжава” или друга джихадистка групировка в региона”, обясни експертът.

„Засега искам категорично да подчертая, предвид нееднократните тиражирани публикации и спекулации за наличност на български граждани в джихад в Сирия и Ирак, нямаме категорично потвърдени данни”, категоричен бе служителят на НРС.

По оценка на разузнаването от обявяването на халифата през юни той е разполагал с 10 000 бойци, но сега с чуждите джихадисти и останките от баасистките структури на Саддам Хюсеин, броят на бойците в „Ислямска държава” нараства в пъти.

12 500 са чуждите джихадисти от северна африка и други райони на близкия изток до 5000 са европейците като от Западни Балкани в Сирия и Ирак се бият 900. Македонците под флага на ислямска държава са няколкодесетки.

„Македонски граждани без съмнение участват в конфликтите в Сирия и Ирак”, категоричен е разузнавачът.

Възрасттовата граница на джихадистите пада до 18 години, но подборът вече е по-прецизен и се набират кандидати с предишен боен опит. Основния им начин на влизане е основно през три точки на турско-сирийската граница – Газиантеп, Килис и Антакия.

Снимка: bTV

„Цели семейства от Западните Балкани се прехвърлят към територията на Сирия още преди обявяването на халифата, за да се устроят да живеят в условия на халифат, съобразен с нормите на шериата”, обясни експертът.

Някои от бойците вече се завръщат в страната си на произход - около 100 за Балканите. Засега няма информация да готвят терористични актове, но ако „Ислямска държава” не удържи във военно отношение своята отвоювана тертория от Сирия и Ирак, е възможно да се пренастрои за терористични действия в Европа.