Представителите на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса подписаха Националния рамков договор за 2015 година. Срещата в понеделник бе извънредна и на нея присъства и министърът на здравеопазването Петър Москов.

Касата ще плаща повече на личните лекари за профилактични прегледи и за диспансерно наблюдение на болни. Болниците също ще получават повече пари - при лечение на инфекциозни болести и на диабет на деца.

Лечебните заведения ще имат годишен бюджет, чието изпълнение касата ще следи всеки месец. В случай на преразход, касата ще плаща за следващите месеци на по-ниски цени, за да регулира харчовете. Методиката, по която ще се прави корекцията предстои да се разработи.

Снимка: bTV

Ръководството на варненската болница "Света Анна" обаче е скептично към идеята.

"Ние поемаме всички пациенти - неосигурени, спешни, пациенти, чието лечение многократно надхвърля и клиничните пътеки, и средствата, които досега се отпускаха за спешност. И по тази причина болници като нашата обикновено са в преразход винаги. Няма как да планираме спешността", посочи зам.-директорът по лечебната дейност д-р Гален Шиваров.

Снимка: bTV

„Много усилия и труд се положиха и от двете страни. Всяка от двете страни направи своите компромиси. За мен това, което е най-важно, е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход. Защитаваме интересите на пациентите и не променяме обемите на дейност", заяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев.

Той посочи, че са дали определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които е трябвало да бъдат коригирани. „За първи път имаме безусловно съгласие на Българския лекарски съюз да участва в регулацията за болнична помощ", каза още Кирил Ананиев.

„За първи път имаме пълноценен ангажимент и на двете страни след договорени взаимно отстъпки за това, че от една страна са гарантирани обемите за пациентите, а от друга страна цените, които иска Лекарският съюз за лекарите и сестрите”, коментира министър Петър Москов.

Бюджетът на касата няма да бъде надскачан и източван. За това двете страни са поели своя ангажимент. Няма опасност пациентите да страдат от намалени обеми. Ако се получат увеличени обеми над заложените, тогава съвместно ръководството на касата и Българския лекарски съюз ще направят корекции", каза още той.

Кирил Ананиев успокои: „Няма да намалеят направленията. Ще следим нещата ежемесечно и няма да допуснем сериозни отклонения. Хората ще могат да бъдат обслужвани нормално. Първото тримесечие като приключим и като видим, че бюджетът се отклонява значително от това, което ние сме предвидили, ще направим корекции в цените".

Миналата седмица управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова обяви, че Националният рамков договор няма да бъде подписан, след като Надзорният съвет се е раздели на 4 гласа „против” и 3 гласа „за”.