Държавата разработи нови мерки срещу битовата престъпност - жандармерия и катаджии влизат в селата, за да ги пазят от крадци.

Полицейските акции по овладяването на тежката криза с битовата престъпност стартират от понеделник. Разписани са правила за борба с масовите грабежи и кражби, които тормозят хората по селата.

Повече гориво за патрулките и повече полиция в малките населени места - това са част от мерките, които представи МВР с амбицията да реши проблема с битовата престъпност. В най-рисковите райони като Видин, Враца, Монтана и София-област дежурствата ще са денонощни.

„В засегнатите места патрулите на КАТ се вадят от местата, където са в момента, и се насочват в малките населени места и места, където имаме потърпевши от битова престъпност. Създава се и организация за профилактика на лица, съпричастни към т.нар. активен криминален контингент и представляват интерес по линия на престъпността срещу собствеността на гражданите”, обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Директорът на Националната полиция главен комисар Тодор Гребенаров посочи, че средствата за противодействие са концентрирани в 15 области, където има висока степен на опасност от извършване на посегателства.

„Там, където са уязвимите места по линията на битовата престъпност, ще се намали командироването на служители, които са на границата и паралелно с това ще се повишат лимитите на гориво”, каза още главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Едно типично българско село

В село Габровница се краде всичко - от зимнина и електрически кабели, до домашни животни и мебели. Полицейската статистика сочи, че през 2013 г. престъпността бележи лек спад. Хората обаче не вярват на цифрите.

„Контакти, ключове, електромер - всичко се изнесе. За какво са ги ползвали не знам, ама всичко се изнесе”, оплаква се местната жителка Цветанка Димитрова.

В къщата на 74-годишната баба Цветана апашите са влизали 6-7 пъти, а тя даже не брои посегателствата. „Те идваха тука полицаи и викат: „Не можем да ви помогнем, не можем да ви помогнем." Е, кой трябва да ни помогне? Аз за какво си плащам данъка?”, попита тя.

Габровница е едно от двайсетината села в монтанска област, които през миналата година се пазеха от групи за охрана. Хората твърдят, че присъствието им се усетило. „Имаше малко застой на кражбите, ама това беше някъде до август месец и после край”, спомня си Лиляна Борисова. „Частна охрана? А данъците за какво са? За какво е полицията?” пита съседката й Сийка Каменова.

Именно в такива села като Габровница от понеделник ще патрулира жандармерия, за да респектира крадците. За да овладее кризата, МВР вече поиска помощ и от кметовете, и от частните охранителни фирми.