„В ролята си на заместник-министър на здравеопазването, баща и лекар – няма нищо, което да е полезно в дишането на дим. Под каквато и да е форма. Родителите, които обясняват, че било хубаво, защото минавало през вода – това е формена глупост! Не давайте на децата си да дишат никакъв дим”, призова зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков в ефира на bTV.

„Родителите са виновни за това – не училището, не заведенията”, категоричен е той.

По думите му работната група към министерството в момента работи върху промени на закона за здравето, които трябва да „ударят” по наргилетата.

„Има подготвен и образователен материал, с който да се учат родителите, учителите и да не се обясняват глупости, че дишането на дим е нещо много готино”, допълни Ненков.

По повод искането на личните лекари родители да заплащат сума за прегледи и на децата им, Ненков каза, че е съгласен.

„Сега, излизам от ролята си на министър – най-ценното нещо, което притежаваме е здравето ни. Отговорността е единствено наша и ангажирането със собственото ти здраве минава и през участие в лечението дори  и финансово”, категоричен е той.

По повод кадровите смени във Фонда за лечение на деца в чужбина, Ненков е категоричен, че който и да заема поста на директор на фонда, ако не спазва правилата, отново ще бъде сменен.

„Шефът на фонда се сменя с един подпис. Министърът, ако иска, още утре може да смени пак шефа на фонда”, категоричен е Ненков.

Ползите ако Европейската лекарствена агенция дойде у нас

Преди време страната ни кандидатства в конкурса за избиране на ново седалище на Европейската лекарствена агенция или ЕМА. След излизането на Великобритания от Европейския съюз, всички агенции трябва да бъдат преместени на континента.

„Четири страни нямат нито една агенция на своята територия. Ако европейските лидери решат да запазят разделението на стара – млада, бърза – бавна, бедна – богата Европа, могат да изпратят ЕМА в по-богатите страни”, каза Ненков.

Видеоклипът, с който кандидатстваме, предизвика множество коментари в социалните мрежи, защото там страната ни е сравнена с Мордор – измислената страна на злото от трилогията „Властелинът на пръстените” на Дж.Р.Р.Толкин.

„Това е страхотна и хубава закачка, защото хората на запад не знаят нищо за България. Те не знаят, че страната ни е хубава, че хората са прекрасни и, че можем да предложим условия на ЕМА, които са напълно съпоставими”, смята Ненков.

По думите му ако ЕМА дойде у нас, страната ни ще спечели престиж и пари, защото покрай агенция в столицата ни заживеят много чужденци, които ще работят в агенцията.