Български софтуер оценява щети и травми при взрив
Проектът ще бъде приложен пилотно в една от столичните метростанции
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 12
  • 0
    1
Израел – пристигане на туристите - 4
Снимка: Архив

Специален софтуер, българска разработка, оценява пораженията при взрив в затворено помещение. Проектът очаква одобрение и пилотно прилагане в една от метростанциите в София. Програмата може да изчисли например какви ще са травмите на хората, ако в метро избухне взрив с 10 килограма тротилов еквивалент. За нея разказа в предаването „Тази неделя” доц. д-р Николай Младенов, заместник-началник на Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение към ВМА.

Първоначалната тежест от атентата на летището в "Сарафово" е паднала върху лекарите от бургаската болница, каза д-р Младенов. Той отбеляза самопожертвователната работа на лекарите в Бургас в първоначалните минути след експлозията, отнела живота на шестима души.

По думите му първите медици, които пристигат на мястото на инцидента, правят първична оценка на състоянието на пациентите. Интерес не представляват „онези, които ходят, или убитите”, обясни специалистът.

Първите „платинени 10 минути” са най-важни, защото тогава много от тежко ранените пациенти загиват от дихателна недостатъчност, каза доц. д-р Младенов. В „златния час” хората с много тежки травми трябва да бъдат стабилизирани и транспортирани в болница.

„Между лекарите нямаше ревност, а разбиране и съпричастност към онова, което се случва с хората”, отбеляза експертът, коментирайки взаимодействието между медиците, отзовали се след атентата и специалистите, изпратени в Бургас в следващите часове.

Израел - спасителни екипи - 2
Снимка: Архив

Когато пристигнал на място, д-р Младенов не се изненадал, защото травмите отговаряли на информацията, която получил за взрива по път.

В реанимацията трима души са в много тежко състояние – две момичета под 25 години и по-възрастен мъж до 30 години с много тежка травма и 75% изгаряне. Най-тежко пострадалите са откарани във Военна болница и на следващия ден транспортирани в Израел. „От това, което съм чел и срещал в литературата за израелската медицина – наистина правят чудеса, що се отнася до този вид травматизъм,” коментира специалистът.

Доц. Николай Младенов работи от шест години по проект за обучение на медици за реакция при подобни инциденти. Той е сред авторите на програма, която по думите ми трансформира физиката и математиката при бомбени експлозии в оценка за конкретните травми. Софтуерът може да се използва за определяне броя на жертвите, степента на травмите и медицинския персонал, необходим за справяне със ситуацията.

По думите на медика има разлика между инцидентите при военни и цивилни ситуации. В първия случай става въпрос за предимно млади хора, познати са видовете взривове, които се използват и т.н. Това облекчава работата на лекарите и те могат по-лесно да реагират адекватно на последствията от взрива. При терористични нападения обаче експлозивите не са известни. Ползват се химикали от селското стопанство, слагат се болтове, гайки с цел допълнително поражение, както е било при бургаския атентат. В Израел дори имало случаи на заразяване на атентатора с хепатит и СПИН .

  • 0
    1
Още по темата
12 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре