Решението на съда да откаже регистрацията на новата партия на Лютви Местан – ДОСТ, не е изненада за никого. Изненадващи обаче са мотивите му, коментира в предаването „Лице в лице” бившият земеделски министър и бивш член на ДПС Мехмед Дикме.

Един от мотивите на съда беше че думата „дост” на турски език означава приятел, а друг – участието на прекалено много хора с турски имена в управлението на новата проектопартия.

Съдът трябва да разгледа дали тази политическа формация отговаря на законните условия. Иначе може да се получи парадокс и съдът да забрани някоя партия, защото в бъдеще може да стане терористична или сепаративна формация, например, каза още Дикме.

Той направи и паралел с регистрацията на партията НДСВ – която в началото се казваше Национално движение „Симеон Втори”. Според Дикме съдът е можело да прецени, че тази партия има за цел връщане на монархията у нас.

Решението на съда ще има негативно отражение и в доклада на ЕК ще бъде записано като лош пример, смята Дикме.

Не се съмнявам, че то ще бъде обжалвано и ДОСТ след това ще получи регистрация, посочи той.

„Петното върху българската правосъдна система остава. Не трябва съдебната система да се бърка в политиката, както и политиците в решенията на съдебната система”, завърши той.  

Вижте още във видеото: