Един учител беше казал за мен: „умна е, но е много зъбата”, това е може би е най-точната характеристика. Това каза в интервю за „Тази събота”, омбудсманът и бивш депутат от БСП Мая Манолова.

Тя каза, че правото е първата й любов и винаги е искала да бъде адвокат, не съдия, прокурор, нотариус или съдия изпълнител.

Трите неща, без които не може са: вярата, свободата и любовта.

За детството си твърди, че е било щастливо и с мирис на безгрижие и купон. И тогава е имала много енергия – искала да се занимава с всички спортове, да посещава всички кръжоци.

Станала е член на БСП през 90-те години, когато всички са хвърляли партийните си книжки, защото смятала, че лявото е справедливо.

На въпроса има ли горчивина от раздялата с БСП тя отговори, че в политиката не следва да има лични емоции – горчивина, любов и омраза.

Май Манолова признава, че между нея и частните съдебни изпълнители има война. „Опитът да се ограничат техните свръхпечалби, беше разчетен като опит да бъдат фалирани. Твърдят, че съм искала да им взема хляба, но според мен не става въпрос за хляб, а за хайвер”,  уточни омбудсмана.

За борбата с рака, който й откриват преди две години, тя казва, че се е научила, че човек никога не трябва да се предава. Благодари на съпруга си Ангел Найденов и на дъщеря си, че никога не са показвали слабост и съжаление към нея в този период.

С Ангел Найденов от БСП са сгодени от 11.11.2011 г., когато той й предложил брак. Сватбата обаче се състоя пет години по-късно – 2 октомври 2016 г. Манолова твърди, че се е посъветвала с астролог и изчакала да мине ретроградния Меркурий. Затова дата на сватбата съвпаднала с обявяването на кандидатурата на ГЕРБ за президент (Цецка Цачева). Ако сватбата завърши като тази кампания (ГЕРБ изгуби президентските избори), отговорността ще е твоя, казал Ангел Найденов.

През пролетта на тази година дъщерята на Мая Манолова роди момченце – Максим. Мисля, че е страхотно да си баба. Нямаш отговорност за възпитанието, но имаш възможност да се радваш, да глезиш. Имаш шанс да наваксаш всичко, което си пропуснал като родител”, смята Манолова.

Вижте целия разговор във видеото: