Нова наредба на Министерство на здравеопазването ще задължава концесионерите да осигурят реанимационни линейки с медицински лица през няколко спасителни поста. Те са против и настояват за нейното отлагане.

Месец преди старта на летния сезон изискванията предвиждат на всеки пети спасителен пост да има реаномобил с медицинско лице. Това обаче се оказва изискване, което концесионерите не могат да спазят.

Според Николай Димитров, който е концесионер на плаж „Крайморие“, това е „пълен нонсенс“. Мъжът обяснява пред БНТ, че в момента едва смогва да наемаме медицински лица и спасители.

Проблемът по морето е свързан най-вече с липсата на достатъчно медицински кадри. Спешните медици обаче също смятат, че амбицията на здравното министерство са твърде нереалистични. Според тях няма как да има по 4-5 линейки на големите градски плажове във Варна и Бургас, където традиционно се разкриват по над 20 спасителни поста.

Всяка линейка трябва да е обезпечена с лекар и медицинска сестра или парамедик, а повечето лекари си работят в клиниките, където са на трудов договор. Дефицит на медицинските сестри пък са има дори лечебните заведение, т.е. няма откъде да бъдат взети такива кадри.

Спасителите на плажа обаче свята, че наличието на линейка в близост до спасителните постове би допринесло за много по-бързата реакция и изнасянето на пострадалите към лечебните заведения.

Специалисти твърдят, че новата наредба противоречи на закона. Според основните нормативни актове в здравеопазването „спешна помощ могат да оказват само болничните заведения, които са лицензирани“. Медицинските пунктове по плажовете не са болнични заведения, категорични са юристите.

От Министерството на туризма са обещали да обсъдят промените със здравното министерство и да решат как да действат.