„Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка“, обяви в интервю за БНР бившият образователен министър Красимир Вълчев, който в момента е депутат от ГЕРБ.

По думите му мярката с отпадане на таксите, която беше предложена от правителството на Николай Денков, е била изненадваща, без да е предварително обсъдена с университетите.

„Ние нямаме проблем толкова с достъпа, колкото със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда. Длъжни сме да активираме всички инструменти за обвързване на образованието с потребностите на пазара“, коментира Вълчев. 

Снимка: БГНЕС

Според бившия образователен министър средствата от таксите – около 150 млн. лв., е по-разумно да отидат за стипендии, които да са обвързани с професионална реализация в страната.

По думите му по-правилният подход е диференцирано освобождаване от такси за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда. 

Вълчев увери, че в следващия парламент въпросът за студентските такси ще продължи да бъде обсъждан.

Снимка: iStock

„Не трябва да се изкушаваме да спекулираме политически по темата за образованието. Повечето мерки изискват продължителни усилия. Един от най-големите ни провали е липсата на последователност”, коментира депутатът от ГЕРБ.