Директорката на центъра за деца с увреждания „Хризантема“ в Габрово Маринела Лазарова има подписана заповед за дисциплинарно уволнение. Това съобщи кметът на Община Габрово Таня Христова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Лазарова е отстранена и от длъжността ръководител на дом „Мирни дни“.

Кметицата добави, че ще настоява служителките, позволили си непристойно поведение към децата, също да си тръгнат и да понесат наказателна отговорност.

„Случващото се, което виждаме в дома, е повод да сме категорични и да направим всичко, за да гарантираме грижите към децата“, посочи Христова и допълни, че служителките в момента са с предизвестие.

Кметът отново отрече да е знаела по-рано за случаите на насилие върху децата.

Записите видях на 15 януари и сигнализирах Държавната агенцията за закрила на детето (ДАЗД) и прокуратурата. До тогава – през ноември и декември, единственият сигнал, който имам, е за междуличностен конфликт“, заяви тя.

По думите ѝ всички, укривали информация за тормоза в дома, ще понесат наказание.

Христова допълни, че ако няма персонал, който да се грижи за децата, ще се търси подкрепа от съседни общини.

Уволнената Маринела Лазарова категорично отрече да е прикривала случаите на насилие над децата и отново декларира, че през 2016 г. е уведомила за тях Даниела Василева – директора Дирекция „Образование и социални дейности“.

Лазарова обвини Василева в прикриване и обясни, че е спазила йерархията. „Информирала съм прекия си ръководител. Тя казваше да не се шуми, да не се ядоса кметът, това ѝ бяха приказките. Василева смятам е подвела кмета на общината. Спазила съм йерархията и съм докладвала където трябва. Интересно е как тя продължава да заема позицията си и как още безхаберието ѝ не е наказано“, посочи Лазарова.

Уволненията ръководител на дома добави, че не е разписала, че приема заповедите и завежда дело срещу уволнението си.

Според нея над виновните е разпънат политически чадър.

Зад второто застана и групата общински съветници на БСП, които поискаха незабавна оставка на пряко отговорните за скандалния случай. „Това са зам.-кмет, директор на дирекция и другите, които пряко се занимават с тази дейност“, каза общинският съветник от БСП Николай Григоров.

„Всеки е в правото си да поиска и да изяви своите намерения и виждания“, коментира Даниела Василева. В отговор на въпрос тя каза, че ще помисли дали да подаде оставка.

Вчера по искане на премиера Бойко Борисов беше уволнена и председателката на ДАЗД Офелия Кънева.

Мотивът е липса на адекватни мерки срещу насилието в дома.

Междувременно проверката на ДАЗД продължи и днес, а центърът е с нов временно изпълняващ длъжността ръководител – социален работник, който работи в него отскоро.

Утре се очаква свиканият от социалните служби мултидисциплинарен екип да анализира събраните до момента факти и обстоятелства по случая.