Срещу ръководителката на станалия печално известен център от семеен тип „Хризантема“ в Габрово ще бъде внесен сигнал в прокуратурата за това, че повече от година е укривала данните за насилие, което е създавало предпоставки то да се повтори. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова.

Задачата ни е още днес този сигнал да бъде внесен, каза тя.

Самата директорка Маринела Лазарова разбра за него от bTV, но посочи, че е готова. „Пак подчертавам, бездействието е от страна на прекия ми ръководител. Удобната позиция, която заема в момента, че не е знаела и не е чувала“, изтъкна тя. И добави, че я е сигнализирала, като ѝ показала видеоматериал в присъствието на Йорданка Милчева – социалния работник, заснел кадрите с насилие.

Позицията ми в момента е, че истината се изправя срещу властта, заяви тя.

Самата Милчева посочи, че детегледачката от клипа е получила остра забележка, но е останала на работа, като се наблюдавало дали поведението ѝ ще се повтори. Следващият запис с насилие е от септември 2017 г.

Междувременно проверките, които започнаха в дома, са показали, че от дълго време в него не е имало медицинско лице. „От общината казаха, че три пъти са правили конкурс и никой не е пожелал да упражнява тази професия в този център“, обясни Братованова.

Радостина Братованова
Снимка: bTV

В центъра проверки правят Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово, Прокуратурата, Агенцията за закрила на детето и Инспекторатът към Агенция за социално подпомагане. Част от социалните работници и личният лекар на децата вече са разпитани.

Рано е да се каже дали има нарушения. Към момента социални работници наблюдават децата и в този център, и в центровете за дневна услуга, които посещават. Те са спокойни. Надяваме се резултати от проверките да има в края на тази седмица, каза Братованова.

Вижте повече във видеото:

Междувременно в студиото на „Тази сутрин“ актрисата Елена Петрова призова медиите и институциите да не спират с този случай, а „да се стигне до края, трябва да има крайни, решаващи, категорични мерки за тези служители“.

„Сега е моментът цялото общество, всички институции да се задействат и да направим всичко възможно никога повече да не виждаме такива кадри“, каза тя.

Снимка: bTV

Агенцията за закрила на детето, всички институции трябва да започнат проверка на всички домове. Оказа се, че всички защитени жилища, които се построиха, се превърнаха в минимодел на домовете, които се деинституционализират, посочи тя.

Тези деца имат права, те имат сърчица, такова отношение към тях е неграмотно, некомпетентно, неинформирано. Тези социални работници не са адекватни, това са просто едни жени, които обгрижват тези деца по възможно най-неправилния начин, смята актрисата.

Мая Тинчева, главен експерт от Държавната Агенция за защита на детето (ДАЗД), увери, че Главна дирекция „Контрол правата на децата“ непрекъснато прави проверки, най-много – в центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и защитените жилища.

Мая Тинчева
Снимка: bTV

По думите ѝ през 2015 г. са обучени всички служители в тези центрове, но проблем е текучеството. Хората трудно се задържат много време в тази работа, посочи Тинчева.

Не можем да влезем във всеки ЦНСТ, добави тя.

По думите ѝ в момента се обсъжда идеята да се сложат камери навсякъде. Много родители го искат, и ние сме „За“ това, посочи експертът.

Според Петрова камерите не са решение, трябва да се действа на по-високо институционално ниво.

Снимка: bTV

Едно от нещата, което може да се направи, е доброволчеството, доброволците са естественият коректив, посочи Тинчева.

Кога ще излезе някой и ще признае, че носи вината?, попита Петрова.

На въпрос какво ще последва след проверките Тинчева посочи, че експертите ще напишат съответните препоръки и след месец-два ще се провери дали са спазени. Самите служители са на прякото подчинение на кмета.

Тя не се съгласи, че в ДАЗД „си седят в офисите и чакат сигнал“, за да се самосезират, нито, че прехвърлят вината.

Институциите работят на парче, а е нужна цялостна национална политика за тези домове и тези деца, посочи Петрова.

Вижте целия разговор във видеото: