Токът за бита няма да поскъпне драстично, успокоиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

След днешното открито заседание на Комисията председателят ѝ Иван Иванов заяви, че няма предпостави за драстични поскъпване на електричеството за бита от 1 юли, както прогнозираха работодателски организации.

Иванов обясни, че предложенията за новия ценови период ще бъдат депозирани едва след март, така че е рано да се говори каква ще е промяната в цената на електричеството за битови потребители, но тя няма да е токова голяма, както стана ясно вчера от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„Абсолютно спекулативни са твърденията за такива споменати до 30% увеличение на цената на електрическата енергия за регулиран пазар. Следим как се развива пазарът на електрическа енергия в страната, но регулираният пазар има това голямо предимството, че дава стабилност на цените. Такава стабилност (потребителите) ще имат и в следващият ценови период от 1 юли. По начало заявленията, които трябва да получим от производителите на електрическа енергия, ще пристигнат в Комисията след края на март и ще бъдат разгледани във второто тримесечие на тази година“, каза Иванов.