Правителството прекрати концесиите за плажовете „Делфин” и „Корал“. Причината е несъответствие на офертите с обявените в документацията условия и поради наличие на обстоятелства, които не са предвидени при приемане на решенията за провеждането им.

Участниците са предложили финансови модели, които не могат да обосноват предложения размер на ставка и не мотивират предлаганото концесионно възнаграждение. Според правителството всичко това създава риск за изпълнение на поетите от страна на кандидатите ангажименти.

Концесията на „Корал" се прекратява, защото офертата предвиждала едновременно там да плажуват 5 хиляди туристи, но без осигурена течаща вода и нормални хигиенно-санитарни дейности.

От кабинета изтъкват и още мотиви за развалянето на концесиите: „Като природни ресурси, представляващи екологично чисти райони, двата плажа са от особено висок обществен интерес. Това поражда очаквания, свързани с тяхното обезопасяване, поддържане на пясъчната ивица и качеството на водите във високи екологични норми.

Исканията на обществото за липса на застрояване – дори с временни обекти, пораждат необходимостта да се предвиди допълнителен критерий за оценяване на екологични функционални решения, а в нито една от представените оферти не са предвидени щадящи за околната среда условия”.

За двата плажа ще бъде обявена нова процедура за предоставяне на концесия за услуга.

Кабинетът прекратена и процедурата за концесионер на плажа „Иканталъка 2” заради липса на подадени заявления за участие в конкурса. Задължителните дейности на плажа са обезпечени с договор за отдаване под наем, уточниха оттам.

Правителството определи концесионерите на 7 плажове за следващите 15 години. Плажовете са: „СБА” в община Каварна, „Смокините – юг”, „Смокините-север“, „Каваците-север”, „Златна Рибка“, „Созопол-Буджака“ в община Созопол и „Козлука“ в община Несебър. Концесионерите са определени след проведени конкурси, а договорите влизат в сила от 1 януари 2016 г.

Плажът „СБА“ ще се стопанисва от „Бялата лагуна” АД,„Смокините – юг” - от „Орко Бийч” ООД; „Черноморска брегова група” ООД ще стопанисва плажа „Смокините-север“; Плажът „Каваците-север“ – от „Черноморска брегова група” ООД; плажът „Златна рибка” – от „Ами Груп Р”; плажът „Созопол-Буджака” – от „Бамбуа” ЕООД; „Строително предприемачески холдинг” ЕООД ще е концесионер на плажа „Козлука”.