Изненадващи проверки на Агенцията по храните имаше в празничния ден. Инспекторите в цялата страна следят за качеството на месото и другите традиционни продукти на коледната трапеза.

Установени са нарушения в начина на съхранение и неясен прозход на месните продукти. Десетки мобилни екипа на Агенцията в цялата страна проверяват хранителни магазини и заведения за обществено хранене. При констатирани нарушения стоката се изтегля от пазара, а глобите за неизрядните търговски обекти достигат до 10 000 лева. Към момента сериозни нарушения не са открити.

За да не бъдете подведени при покупката на месо по празниците, Атанас Гавазов, който е месар от 15 години, дава съвет как да разпознаем опасните продукти. Най-важното е да е българско, смята той.

Не забравяйте, че за да удължат срока на трайност, някои търговци използват различни трикове, като препакетиране или използване на химични добавки. Свинското трябва да е с розов цвят, за телешкото е важно да е винено червено.