Касирането на изборите е абсолютно ненужно и България няма нужда от това. тази позиция изрази Константин Пенчев, омбудсман на България в ефира на bTV. Той коментира юридическите измерения на обжалването на вота с думите, че сегашната Конституция посочва, че изборите са необжалваеми.

Има и ситуация, в която депутатите от ГЕРБ могат и сега да сезират Конституционния съд. Пенчев обясни това с решение на КС, което гласи, че мандатът на Народното събрание започва от датата на изборите, а не на свикването му и полагането на клетва.

Омбудсманът беше категоричен, че въпреки юридическите схватки и тълкувания България има нужда от правителство, каквото и да е то. „Хората нямат нужда от касиране на изборите. Нагледахме се на апокалиптични картини – преврати, флашки, записи. Трябва ни кабинет, какъвто и да е той”.

Пенчев изрази личната си позиция, че главният прокурор и президента не бива да могат да сезират КС, защото те са надпартийни по смисъла си.

“Винаги има нарушения в изборния процес, но дали са толкова сериозни, че да доведат до опровергаване на резултата”, запита Пенчев. Но пък допълни, че действително сме нямали ден за размисъл. Омбудсманът коментира, че ако от КС изгледат видеоматериалите от деня за размисъл няма се съобразят с позицията на ЦИК, че не е нарушено мълчанието.

Тълкувания на правната рамка направи и Неделчо Беронов във включване в ефир, който е бивш председател на КС. Резултатите от изборите за парламент могат да се обжалват до две седмици след обявяването на официалните резултати от ЦИК, каза той и изясни, че само Конституционния съд в България може да реши спора за законността на изборите, ако в срок новите депутати положат клетва, то 1/5 от депутатите на ГЕРБ могат да сезират КС. „Те са първият орган който може да го направи, сега обаче могат да действат само другите посочени в Конституцията институции – главен прокурор или президента. Имам се и правителство все пак, макар и служебно.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС