ЦИК окончателно потвърди, че такава е конституционната воля на българския избирател. Що се касае до моята позиция да бъда евродепутат, считам че аз съм я показал още със съгласието си да бъда номиниран и издиган от основните партийни организации в БСП.

Това заяви пред Фокус 15-ият в евролистата на Коалиция за България Момчил Неков, когото преференциалният вот изпрати пред партийния лидер Сергей Станишев. Той посочи, че е получил категоричната подкрепа на столичната организация на столетницата и младежкото обединение на БСП.

„А извън нашите структури, тъй като телефона ми беше изключен, получавах стотици съобщения във фейсбук на ден в моя подкрепа. Това са реалностите към днешна дата”, посочи Неков.

27-годишният магистър по политология и Международни икономически отношения задочно отговори на евродепутата Илияна Йотова, която коментира, че 15-ият в листата е твърде млад, а „Европейският парламент не е училище”.

„Младостта ми също не я смятам за порок, а напротив за необремененост и за желание за трупане на още целенасочен опит”, каза Неков.

По-рано днес Достена Лаверн (която при очакваното отказване на Сергей Станишев трябваше да влезе в ЕП на негово място, но преференцията я отстрани) заяви пред bTV, че феноменът 15/15 (КБ беше с номер 15 в бюлетината, Неков – в листата) е „техническа грешка” и „няма как един неизвестен да измести лидера на партията”.

От БСП отрекоха да са упражнявали натиск върху Неков да се откаже срещу кресло на заместник министър.

„Прие си жребия, прие мястото, което му отреди партията, както и сега приема гласовете на тези 34 хил. човека, които гласуваха за него мажоритарно”, коментира зам.-председателят на БСП-Изгрев Цветелин Софрониев.

По-рано се появи информация, че на Неков е бил предлаган пост на зам.-министър, само и само да се откаже от ЕП. Депутатът Антон Кутев категорично отрече: „Зам.-министерските постове не се търкалят по улицата, те обикновено са заети. За зам.-министър не трябва по-малко капацитет от колкото за евродепутат”.

Кирил Добрев допълни, че след като Момчил Неков е взел своето решение, „те може да искат да го направят и патриарх”, но това няма да промени нищо.

В отговор на въпрос откъде е толкова сигурен, че младият му съпартиец заминава за Брюксел, Добрев посочи, че вчера Неков му е показал билета си.

Партийна нумерология

Цветелин Софрониев е един от най-близките приятели на Момчил Неков. Запознава се с него през 2009 г., когато го приемат в партийната организация в Дианабад под номер 15.

„Стана много интересно. На 15 март утвърдиха листата, той беше 15 номер в листата, после номерът на листата е 15... Много 15-ки се струпаха, от 15-та организация в Дианабад”, разказа Цветелин пред bTV.

Според него Момчил Неков е стъпил здраво и нищо не може да го притесни.

„Имаме самочувствие, че Момчил е един много светъл лъч в тази тежка обстановка на изборите в неделя, това е единствената ни утеха и единственото, което спечелихме на тези избори”, коментира Софрониев.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)