Двама души загинаха при пожар в завод "Арсенал" в Казанлък. Трети работник е леко пострадал.

Причина за трагедията става искра от машина в Барутен завод 3, която служителите на завода трябвало да ремонтират.

Двамата загинали се намирали в непосредствена близост до искрата, която запалила барутните смеси.

Единият от тях е заместник-директорът на Завод 3 Върбан Пешков (53 г.), а другият - настройчикът Румен Райчев (41 г.).

По време на инцидента в помещението имало още четирима работници, които не са пострадали сериозно.

Останалите служители на завода са успели да се евакуират.

„По-скоро не е вследствие на взрив, а е станало интензивно изгаряне, защото, ако беше взрив щеше да има съборени сгради,а няма съборени сгради  или най-малко прозорци”, посочи областният управител на Стара Загора Георги Ранов.

Причините за трагедията тепърва ще се установяват.

Окръжният прокурор обясни, че най-вероятно става въпрос за технологична грешка, не е ясно дали е човешка. В следващите дни, след като се съвземат от шока, ще бъдат разпитани и четиримата служители, които са били в цеха при възпламеняването на барута.

Според запознати с технологията една от възможните причини довели до инцидента е определена влажност в барута.

Води се следствие под наблюдението на Окръжна прокуратура в Стара Загора. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров двама следователи се намират на мястото на инцидента, където ще бъде извършен оглед.

Достъпът до завода е забранен. Предстои да бъде направена оценка на щетите.

Запалването е било последвано от пожар, който е локализиран и потушен. На място са екипи на „Пожарна безопасност” и „Опазване на околната среда”.

По данни на полицията, няма опасност от последващи възпламенявания.

Запалването не е довело и до замърсяване на въздуха и няма заплаха за гражданите на Казанлък.

Сигналът за инцидента е подаден около 10:30 ч. тази сутрин. Във военния комплекс са влезли полиция, линейка и пожарна. Пристигнали са и представители местната власт.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски напомни, че частните военни дружества редовно се проверяват от държавата, но това става от службата за Контрол на общоопасните средства (КОС) на МВР. 

Лукарски каза още, че ангажиментите по приватизационния договор на "Арсенал" са приключили отдавна заради давността на продажбата на дружеството. При всички положения тази производствена авария в "Арсенал" няма нищо общо с клаузите по приватизационния договор, отбеляза министърът.

В началото на миналата година при инцидент в завод „Арсенал” загина 63-годишен работник.

Взривове имаше и през есента на 2012 г. Година по-рано при инцидент пострада тежко една жена, която почина по-късно от раните си.

В завода работят над 6000 души.

В късния следобед приключи и злополучната смяна на работниците, които са били на работа по време на инцидента. Повечето от тях не искат да говорят, а тези които спряха казват, че не са видели или чули нищо.

Макар и лаконично, казват, че правилата за безопасност на труда се спазват.

Ръководството уточниха, че всички 6000 служители имат застраховка "живот". Обезщетения от 7 заплати се изплащат на близките на пострадалите или загиналите след приключване на всички следствени действия и изясняване на причините.

Единият от загиналите е семеен с деца, вторият - не.