Тръгва делото за влаковата катастрофа край жп гара Калояновец. Това става близо две години след инцидента и след два фалстарта.

Тежкият инцидент се случи на 12 юли 2014 г. Тогава бързият влак София – Варна дерайлира, загина машинистът на влака – Венко Тодоров, а 14 души бяха ранени.

Обвиняем в започващото дело е помощник-машинистът Христо Тиляшев.

Делото за влаковата катастрофа трябва да даде отговор на въпроса човешка или техническа грешка е причината за инцидента.

Според прокуратурата Тиляшев е допуснал грубо нарушение на Закона за железопътния транспорт, като е прекарал влаковата композиция със скорост от 104 км/ч през участък, в който максимално допустимата скорост е 40 км/ч.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 5 до 15 години затвор.

Според защитата техническа грешка е причинила трагедията.

След инцидента експерти посочиха, че проблеми с железния път не е имало, тъй като системите за сигурност са много надеждни. Още тогава се породиха съмнения защо помощник-машинистът е управлявал влака.

"И милион да ми дадат, този ужас, дето го изживях, не могат да ми го изплатят с нищо. Защото аз от тогава не мога да спя. Всяка нощ пътувам, влакът не мога да го гледам вече и по телевизора, затварям очите, щото очаквам всеки момент да се обърне влака", каза една от пострадалите, Николина Налбантова.