Двама души загинаха при инцидент в завод на „Арсенал" в Казанлък. Трагедията стана около 10:30 тази сутрин.

Тази сутрин трима работници са извършвали ремонтни дейности в завод номер 3 на Арсенал. Възникнала е искра и е избухнал пожар. Двама мъже са загинали, а третият е пострадал.

„Това не се взривява това е барут гори само. Има много висока температура”, обясни работникът Кънчо Захариев.

Заводът за барутни съставки е отделен на достатъчно голямо разстояние от останалите цехове. По време на инцидента са работили общо шестима служители.

53-годишният заместник-директор на Завод 3 - Арсенал Върбан Пешков и колегата му 41-годишния Румен Райчев загиват от изгаряния. Близките са в шок.

Започва обстойно разследване каква е причината. „Очевидно има допусната някаква технологична грешка, за да се случи това”, каза окръжният прокурор Дичо Атанасов. Областният управител Георги Рнаов също отбеляза, че става въпрос за служители с голям опит.

Инцидентът не доведе до замърсяване на въздуха и няма заплаха за населението на Казанлък.

Не за първи път

Оказва се, че четири са случаите на взривове и пожари в последните 10 години в „Арсенал”.

Последният смъртен случай в завода е от 9 октомври 2007 г. При взрива загина 48-годишният Атанас Атанасов от Казанлък.

Година по-късно, през август 2008 г. пък избухва склад с готова продукция. Взривът става в ранния следобед в Завод 3. Предполага се, че е бил предизвикан от мълния. Пострадали и сериозни щети няма. В склада се съхранявали барут и нитроглицерин, който се използва при производството на гранати.

През септември 2012 г. има два взрива в цех за валцоване на барут. По-рано през същия ден възниква и пожар в цех за нитроцелулоза.

Снимка: bTV

Последният инцидент е от 13 юни 2014 г., когато се подпалва склад с нитролента край казанлъшкото село Бузовград.

 

Нитролентата се влага в някои боеприпаси, обясниха пред bTV експерти. Барутът бил стара суровина на повече от 40 години обясни тогава директорът на завода.