Дете е загинало при злополука на футболно игрище във Велико Търново, съобщи БТА, цитирайки говорител на областната дирекция на полицията.

Според очевидци лошо закрепена метална футболна врата е паднала върху 7-годишното дете и то е починало на място.

Инцидентът е станал около 13.00 ч. в събота на игрище в двора на СОУ "Вела Благоева" в кв. Бузлуджа.

По-късно стана ясно, че загиналото дете е на 6 години. „Деца са играли мач на игрището и е била вкарана метална конструкция, която по думите на директора преди време е била извадена от игрището, за да се обезопаси площадката за децата. Тази рамка е паднала и е затиснала 6-годишното детенце.”, уточни детайлите кметът на Велико Търново Даниел Панов, цитиран от „Фокус.”

Той допълни, че училищата имат делегиран бюджет и директорите стопанисват имотите съгласно Закона за общинската собственост и Наредбата за сдобиване и разпореждане с общинско имущество. По силата на нормативния акт директорите с делегирани бюджети управляват имоти за своя сметка и на собствена отговорност.

„След като следствието и прокуратурата извършат проверка, ще се вземат съответните мерки. Общината миналата година направи така, че всички тези спортни детски съоръжения да се контролират от фирми, които имат лицензи за това. Те трябва да правят проверки и да издават докладна-записка или някакъв анализ за състоянието, който да е при кмета. Аз такъв анализ не съм получавал. Директорът е взел мерки и тази метална рамка е била махнато от игрището, явно в последствие е бил вкарана отново, но това ще прецени следствието”, беше коментарът на Панов, който изказа съболезнования на родителите на загиналото дете.

За последните седмици трагичната случка във Велико Търново е втори инцидент на нелепа детска смърт. На 20 май момче на 10 г. почина от токов удар при игра на спортната площадка в двора на училището в село Копривлен. "Обвинени" за смъртта на Ангел бяха висящи телефонни кабели.