Депутатите приеха промени в Закона за енергетиката, които дават възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да удължи със срок до един месец действието на стария регулаторен период, който приключва на 30 юни.

До спешните мерки се стигна след проекта на регулатора цените на тока за индустрията да се увеличат с до 20 на сто, което доведе до заплахи за протест от страна на бизнеса.

Веднага след взетото решение на извънредно заседание на енергийната комисия се събраха министри, представители на работодателските организации и синдикати, които да начертаят мерки за излизане от кризата в енергетиката.

Те набелязаха три мерки – ограничаване на часовете, в които се изкупува енергия от ВЕИ. На второ място - когато зелена централа е построена с евросредства, да не се ползват преференциални цени са изкупуване на енергия.

Третата мярка предвижда- не само бизнесът и потребителите у нас, но и токът за износ ще бъде натоварен с цена "задължения към обществото”.

Това обаче според разчетите на председателя на енергийната комисия Делян Добрев ще вкара в сектора само няколко милиона лева.

Въпреки взетото днес законово решение от Народното събрание, крайната отсрочка ще бъде гласувана вероятно утре от енергийния регулатор, който трябва да реши дали новият ценови период да започне от 1 август.

Отлагането на ценовия скок беше прието вчера от енергийната комисия, за да може днес парламентът окончателно да реши днес, ден преди бизнесът да излезе на протест. По време на дебатите енергийният министър Теменужка Петкова отново каза, че трябва да има съкращаване на разходите в държавната енергетика, но не може да се говори за съкращаване на служители.

Законопроектът е внесен от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Предложението предвижда ценовият/регулаторният период, който приключва на 30 юни 2015 г. за цените на дружествата в сектор "Енергетика" и "Топлоенергетика", да може да се удължи
със срок до един месец, считано от датата на изтичане на периода.

Удължаването на срока преди влизането в сила на новия ценови модел има за цел да даде време на КЕВР да вземе под внимание три аргумента. На първо място, това е Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници и необходимостта от комуникация по нея с Европейската комисия, предаде БГНЕС.

На второ място, удължаването според парламента е необходимо заради заявените намерения на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества. Третият мотив за едномесечния мораториум са проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ дружествата, от които се очакват резултати до няколко седмици.

Приемането на поправката, въвеждаща едномесечен мораториум, би дало възможност на КЕВР да прецени нововъзникналите обстоятелства, посочват вносителите на поправката в Закона за енергетиката, които бяха приети от мнозинството в пленарна зала. Дали срокът на действия на стария ценови модел да бъде удължен с един месец все пак зависи от решение на регулатора, който се очаква да се произнесе утре.

В пленарна зала промените в Закона за енергетиката бяха приети на първо четене от 126 депутати от всички парламентарни групи с изключените на БСП, които гласуваха "против" и "въздържал се". Веднага след гласуването на първо четене поправките, уреждащи мораториума бяха подложени на гласуване и на второ четене.