Депутатите обсъждат трети час дали да отложат с месец скока на цената на тока. Окончателното решение ще бъде взето утре от енергийния регулатор.

До спешните мерки се стигна след проекта на регулатора цените на тока за индустрията да се увеличат с до 20 на сто, което доведе до заплахи за протест от страна на бизнеса.

Отлагането на ценовия скок беше прието вчера от енергийната комисия, за да може днес парламентът окончателно да реши днес, ден преди бизнесът да излезе на протест.

По време на дебатите енергийният министър Теменужка Петкова отново каза, че трябва да има съкращаване на разходите в държавната енергетика, но не може да се говори за съкращаване на служители.

През този месец отсрочка трябва да станат ясни и проверките за това дали има нарушения във ВЕИ сектора.

„В момента подлагате нашите съграждани на своеобразен стрес тест. Обявявате едно сериозно увелиение на цената на електрическата енергия. Виждате, че има реакция и в рамките на този месец, който днес българският парламент трябва да легитимира, ще успеете да намерите резерви и да намалите с някаква част това увеличение на цената. Не мислете, че хората ще повярват на толкова елементарна манипулация”, заяви по време на дебатите депутатът от левицата Красимир Янков.

„За първи път ще се съглася, че управленската немощ води до нещо добро за българския народ. За това, че не сте си свършили работата, сега се налага да се удължи срокът, ние ще ви подкрепим в това – не заради управленската ви немощ, а заради българския гражданин, на когото не трябва да се вдига цената на тока”, каза Ферихан Ахмедова от ДПС.

„Вие правихте тия договори, раздавахте тези концесии, печатници за пари в енергетиката. „Цанков камък” само ще ви спомена, хидроинженерът, великият, господин Доган. Ето това е наследството, което вие създадохте, за него плащат българските граждани”, репликира Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.