1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Затягане на ДДС контрола върху вносните плодове и зеленчуци заради руското ембарго

Свят

Общият бюджет на помощта за всички държави-членки е в размер на 125 милиона евро

От другата седмица започва прием на заявления за подпомагане заради руското ембарго.

Загубите за българските производители се оценяват на 5-10 милиона лева. Изчислението е на земеделския министър на база вече сключени договори, които няма да се реализират.

Какви ще са финансовите последствия от заливането на пазара с гръцки и полски плодове и зеленчуци - тепърва ще стане ясно.

За да се ограничат щетите, държавата затяга контрола за плащане на ДДС върху вносните стоки. Проверките ще ги преследват по целия път от граничния пункт до тържищата.

„В рамките на нашия отворен пазар не можем да предприемем нищо за ограничаване на чуждия внос, но можем да засилим контрола за да попречим на нелегален внос”, коментира Васил Грудев.

Помощ от Европа

От 1 септември 2014 г. общинските служби по земеделие започват прием на заявления за намерение за участие в схемата за подпомагане на земеделските производители, пострадали от руската забрана за внос на някои селскостопански продукти от ЕС, съобщиха от Министерството на земеделието.

Целта на мерките е намаляване на предлагането на плодове и зеленчуци на Общия пазар на ЕС. Това трябва да стане чрез изтегляне на продукция от пазара или предотвратяване на пускането на пазара на продукция, с цел облекчаване на натиска върху цените.

Производителите могат да получат подпомагане за изтеглени или непредложени на пазара реално произведени (може и неприбрани), годни за консумация плодове и зеленчуци.

Общият бюджет на помощта за всички държави-членки е в размер на 125 милиона евро и допълнителни 30 милиона за праскови и нектарини.

Подпомагането е по отношение на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.

Подаването на заявление за намерение за участие се извършва, за да може Министерството на земеделието и храните да събере информация, която да бъде нотифицирана пред Европейската комисия. Въз основа на тази информация ще се определи финансовият ресурс за България.

Земеделските производители трябва да подадат заявления за намерение за участие във възможно най-кратки срокове, тъй като Европейската комисия ще приема нотификации до изчерпване на финансовия ресурс по схемата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии