„Второ качество” храни или „второ качество” изследване
У нас се продавал полуфабрикат вместо кашкавал
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    5
Димитър Зоров и Десислава Димитрова
Снимка: bTV

Втората проверка за качеството на храните, продавани у нас и в Западна Европа, не показа съществени разлики в съдържанието, посочено на етикетите. Това беше интерпретирано по различен начин в студиото на „Тази сутрин” от Десислава Димитрова от глобалната организация „Слоу Фууд” и Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

„Нещата си дойдоха на мястото, защото още когато започна да се надува този балон аз бях много изненадана от бомбастичните тълкувания на резултатите. Аз съм биолог, човек, който работи в лаборатория, и знам, че 3% разлика в което и да е изследване е извън статистическата грешка”, подчерта тя.

Според Зоров обаче без лабораторно проучване не е ясно дали има реални разлики: „Когато вече един месец се говори за това, и най-глупавите и най-непредпазливите биха си коригирали етикета. Няма как да си сложиш визитна картичка „Лъжец”.

МЗХ не намери „двоен стандарт” в етикетите, а само в цените на някои храниМакароните у нас се оказват с 50% по-скъпи, доматените продукти - с над 30 на сто

Според него при млечните продукти има големи разлики, като полуфабрикат, използван за изготвянето на топено сирене, се препакетира и продава като кашкавал, а моцарела със 7-дневен срок на годност при оригиналната рецепта по нашите магазини е на месец-два.

Големи разлики при някои от продуктите се виждат не на ниво съдържание, а на ниво цена. „Това е много субективен фактор, нямам информация да са взети от една и съща търговска верига”, отбеляза Зоров. Според него разликите ще се изяснят само ако се знае доставната цена.

Вижте целия разговор във видеото!

  • 2
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре