МЗХ не намери „двоен стандарт” в етикетите, а само в цените на някои храни
Макароните у нас се оказват с 50% по-скъпи, доматените продукти - с над 30 на сто
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Макарони
Снимка: iStock

Без установени разлики в съставките на проверяваните хранителни продукти приключи вторият етап от проучването на т.нар двоен стандарт между продаваното у нас и в Западна Европа, предаде БТА, като цитира пресцентъра на земеделското министерство.

Става дума за 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България са били закупени същите марки и видове продукт. Този път не е правен лабораторен анализ на съдържанието, а само сравнение по етикетите.

Нови проверки търсят двоен стандарт при цените на хранитеЩе бъдат сравнени цените и етикетите на пет вида хранителни продукти продавани у нас и в Западна Европа

Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Цените

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница - 50 на сто. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин".

Двоен стандарт в храните за българи и източноевропейци (ОБЗОР)От 30 изследвани продукта, 7 са с различен състав у нас, а 16 са и по-скъпи

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар.

Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74 на сто.

 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре